Expekt

I den åtråvärda finalmatchen i Champions League 2022 stod mycket på spel för de tävlande lagen. Inför en fullsatt publik i den prestigefulla turneringens avslutande match, kämpade de båda fotbollsgiganterna för ära, prestige och en chans att skriva in sig i historieböckerna. Varje passning, varje tackling och varje skott på mål hade potentialen att förändra spelarnas, och supporters’, öden för all framtid. Följ med på en djupdykning i matchens mest avgörande ögonblick, och upptäck den resa som till slut ledde det segrande laget till den ärofyllda titeln.

Våren 2022 tog Real Madrid hem segern i Champions League för fjortonde gången, vilket bekräftar deras position som en av de mest framstående klubbarna i tävlingens historia. De besegrade Liverpool med 1-0 i finalen som spelades den 28 maj 2022 i Paris, tack vare ett mål av Vinícius Júnior under matchens 59:e minut​​. Detta var första gången som en final spelades inför full publik sedan 2019, då de två tidigare finalerna påverkats av COVID-19-pandemin​​.

Matchens höjdpunkter

Vinícius Júnior’s mål i andra halvlek, tillsammans med en man-of-the-match-insats från målvakten Thibaut Courtois, säkerställde segern för Carlo Ancelotti’s lag. Detta skedde efter Real Madrids triumf i La Liga, vilket gjorde deras seger ännu mer betydelsefull. Matchen präglades av flera kontroversiella situationer som inkluderade publikproblem före avspark och diskutabla VAR-beslut som ledde till omfattande diskussioner och debatter i dagarna och veckorna som följde. På vägen till finalen hade Real Madrid besegrat stora lag som Chelsea, PSG och Manchester City, vilket gjorde deras slutliga seger ännu mer imponerande. Liverpool å andra sidan hade otur som inte kunde utnyttja sina chanser under en kaotisk kväll både på och utanför planen i den franska huvudstaden​.

Real Madrids resa till segern

Real Madrids framgångssaga under Champions League 2021/22 var imponerande med en segerföljd som speglas i statistiken: 9 vinster, 0 oavgjorda, 4 förluster med totalt 29 gjorda mål och 14 insläppta mål. Under semifinalen besegrade de Manchester City med en sammanlagd poäng på 6-5 och i kvartsfinalen besegrade de Chelsea med en sammanlagd poäng på 5-4​​. Karim Benzema var lagets toppmålskytt med 15 mål, vilket även gav honom topp-placeringen i den totala skytteligan.

Denna seger var inte bara en milstolpe för Real Madrid, utan den var också en del av en fortsatt era av dominans i europeisk fotboll, och stärkte ytterligare deras position som en av de mest framgångsrika klubbarna i Champions League-historien.