Champions League-säsongen 2001/2002 var en av de mest minnesvärda i fotbollshistorien. Det var ett år som såg en rad spännande matcher, sensationella mål och dramatiska vändningar. Men när allt kom omkring, var det Real Madrid som stod som segrare. Det var en triumf som cementerade deras status som en av de mest framgångsrika klubbarna i Champions League-historien.

Real Madrids resa till finalen

Real Madrids resa till finalen var inte enkel. De började i gruppspelet där de mötte Roma, Lokomotiv Moskva och Anderlecht. Trots starkt motstånd, lyckades Real Madrid säkra en plats i knockoutfasen efter att ha slutat som gruppledare.

I åttondelsfinalen ställdes de mot Porto, en match de vann med sammanlagt 3-2. I kvartsfinalen mötte de Bayern München, en av de mest framstående klubbarna i Europa. Trots den tuffa utmaningen, lyckades Real Madrid vinna med sammanlagt 3-2 och säkra sin plats i semifinalen.

I semifinalen ställdes de mot Barcelona, en av deras största rivaler. Det var en intensiv match, men Real Madrid lyckades vinna med sammanlagt 3-1 och säkra sin plats i finalen.

Finalen mellan Real Madrid och Bayer Leverkusen

Finalen spelades på Hampden Park i Glasgow, Skottland, den 15 maj 2002. Real Madrid ställdes mot Bayer Leverkusen, ett tyskt lag som hade imponerat under turneringen.

Real Madrid tog ledningen tidigt i matchen genom ett mål av Raul. Men Bayer Leverkusen svarade snabbt med ett mål av Lucio. Det var dock Zinedine Zidane som stal showen med ett spektakulärt volleyskott i slutet av första halvlek, vilket gav Real Madrid ledningen igen.

Trots flera chanser från Bayer Leverkusen i andra halvlek, lyckades Real Madrid hålla sin ledning och vann matchen med 2-1. Det var deras nionde Champions League-titel, vilket förstärkte deras position som den mest framgångsrika klubben i turneringens historia.

Real Madrids stjärnspelare

Under säsongen 2001/2002 hade Real Madrid flera stjärnspelare som bidrog till deras framgång. Zinedine Zidane, som gjorde det avgörande målet i finalen, var en av de mest framstående. Andra viktiga spelare inkluderade Raul, Roberto Carlos och Luis Figo.

Real Madrids framgång under säsongen 2001/2002 var en kombination av skicklig taktik, exceptionell talang och en stark laganda. Deras seger i Champions League 2002 är ett bevis på deras framstående prestationer och deras bestående arv inom europeisk fotboll.

Uppdaterad 25 oktober, 2023