Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Champions League är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Varje år samlas de bästa klubbarna från hela Europa för att tävla om den åtråvärda titeln. År 2004 var det ingen undantag, då en mängd talangfulla lag kämpade om den ultimata äran i fotboll. Men det var Porto, under ledning av den karismatiske tränaren José Mourinho, som triumferade och tog hem titeln.

Vägen till finalen

Porto hade en imponerande resa till finalen. I gruppspelet ställdes de mot Real Madrid, Marseille och Partizan. Trots tuff konkurrens lyckades Porto säkra en plats i åttondelsfinalen, där de besegrade Manchester United över två matcher. I kvartsfinalen slog de Lyon, och i semifinalen besegrade de Deportivo La Coruña.

Finalmatchen

Finalmatchen ägde rum den 26 maj 2004 på Arena AufSchalke i Gelsenkirchen, Tyskland. Porto mötte AS Monaco, ett franskt lag som också hade haft en imponerande resa till finalen. Trots att Monaco var favoriter, visade Porto att de var redo att ta hem titeln.

Porto öppnade målskyttet i den 39:e minuten genom Carlos Alberto, en ung brasiliansk anfallare. I andra halvlek fortsatte Porto att dominera matchen. Deco, en av Portos stjärnspelare, utökade ledningen i den 71:a minuten. Dmitri Alenichev satte det sista målet i den 75:e minuten, vilket resulterade i en 3-0-seger för Porto.

Tränarens betydelse

En av de mest framträdande figurerna i Portos framgång var deras tränare, José Mourinho. Den karismatiske portugisen hade tagit över Porto 2002 och hade redan lett laget till seger i UEFA-cupen 2003. Med sin taktiska skicklighet och förmåga att motivera sina spelare, spelade Mourinho en avgörande roll i Portos framgång.

Portos spelare

Portos lag bestod av en blandning av unga talanger och erfarna spelare. Carlos Alberto, Deco och Dmitri Alenichev var alla viktiga spelare i laget. Deco, som var lagets kreativa kraft på mittfältet, utsågs till matchens bästa spelare i finalen.

Eftermäle

Portos seger i Champions League 2004 är en av de mest minnesvärda i turneringens historia. Det var första gången sedan 1987 som Porto vann turneringen, och det var också det första portugisiska laget att vinna turneringen sedan Benfica 1962. Efter segern lämnade Mourinho Porto för att bli tränare för Chelsea i Premier League, där han fortsatte att ha framgång. Många av Portos spelare, inklusive Deco och Ricardo Carvalho, följde honom till Chelsea. Porto har sedan dess fortsatt att vara en stark kraft i portugisisk och europeisk fotboll.