Champions League, tidigare känd som Europeiska cupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Den första upplagan av denna turnering ägde rum säsongen 1955/56. Det var Real Madrid från Spanien som lyckades ta hem den eftertraktade titeln.

Historien bakom Champions League

Champions League, som officiellt heter UEFA Champions League, är en årlig fotbollsturnering organiserad av Union of European Football Associations (UEFA). Turneringen startade som Europacupen säsongen 1955/56 och bytte namn till Champions League inför säsongen 1992/93. Turneringen är öppen för de bästa klubbarna i Europa, baserat på deras prestationer i sina inhemska ligor och cupturneringar.

Den första upplagan av Champions League

Den första upplagan av Champions League, då känd som Europaupen, spelades under säsongen 1955/56. Sexton lag från sexton olika länder deltog i turneringen. Lagen kom från olika europeiska länder, inklusive Sverige, Frankrike, Portugal och Spanien. Turneringen var en knockout-turnering, vilket innebar att varje match var avgörande för vilket lag som skulle gå vidare till nästa omgång.

Real Madrid – Första mästarna

Det var det spanska laget Real Madrid som vann den första upplagan av Europacupen. De slog ut lag som Servette från Schweiz, Partizan Belgrad från Jugoslavien och Milan från Italien på vägen till finalen. I finalen, som spelades på Parc des Princes i Paris den 13 juni 1956, mötte de det franska laget Stade de Reims och vann.

Real Madrid låg under med 2-0 efter bara tio minuters spel, men lyckades kämpa sig tillbaka och vann till slut matchen med 4-3. Det var Real Madrids första av många titlar i Champions League. Lagets framgångar under denna tidiga period av turneringens historia har bidragit till att de är det mest framgångsrika laget i Champions League med 14 titlar till dags dato även om en del av de första titlarna togs under namnet Europacupen.

Real Madrids betydelse för Champions League

Real Madrids seger i den första upplagan av Champions League satte tonen för deras fortsatta dominans i turneringen. De vann de fem första upplagorna av turneringen, en bedrift som ingen annan klubb har lyckats upprepa. Deras framgångar har bidragit till att göra Champions League till en av de mest prestigefyllda och eftertraktade titlarna i klubbfotbollen.

Champions League har sedan dess vuxit och utvecklats till att bli den mest prestigefyllda klubbfotbollsturneringen i världen. Varje år tävlar de bästa klubbarna i Europa om chansen att lyfta den eftertraktade pokalen. Och allt började med Real Madrids seger i den allra första upplagan av turneringen.

Vinnarna av första upplagan av Champions League

Visst, Real Madrid vann den första upplagan av Europacupen. Men första vinnarna sedan introduktionen av Champions League var franska storklubben Olympique Marseille. Den franska kustklubben spelade Champions League säsongen 1992/93, vilket var den första upplagan av den nya turneringen med hymnen, loggan och namnet. På den tiden spelades två gruppspel där vinnarna i varje grupp gick till final. Marseille vann sin grupp före Glasgow Rangers, Club Brügge och CSKA Moskva. I finalen ställdes Marseille mot AC Milan, ett Milan som slagit ut bland annat IFK Göteborg i gruppspelet. Finalmatchen i den allra första CL-finalen vanns med 1-0 av Marseille efter matchens enda mål från Basile Boli. Titeln var Marseilles första Europatitel.

Uppdaterad 25 oktober, 2023