Expekt

Champions League, tidigare känd som Europacupen, är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Det är en turnering där de bästa klubbarna från varje europeisk liga tävlar för att bli de bästa i Europa. Detta innebär att de spelare som har vunnit denna turnering flest gånger är några av de mest framstående i fotbollens historia. Men vilken spelare har vunnit Champions League flest gånger?

Paco Gento – Den obestridda mästaren

Francisco ”Paco” Gento López, född 21 oktober 1933 i Guarnizo, Spanien, är den spelare som har vunnit Champions League flest gånger. Han vann turneringen sex gånger med Real Madrid mellan 1956 och 1966, en klubb där han spenderade nästan hela sin karriär. Gento, en vänster ytter, var känd för sin otroliga snabbhet och teknik. Han var en av de mest framstående spelarna i Real Madrids lag under denna period, som då dominerade europeisk fotboll.

Real Madrids dominans

Real Madrids framgång under 1950- och 60-talet var i stor del tack vare Gentos insatser. Han var en av de viktigaste spelarna i laget som vann fem raka Champions League-titlar mellan 1956 och 1960. Denna prestation är fortfarande oöverträffad i Champions League-historia. Gento var inte bara en framstående spelare på planen, utan också en ledare i omklädningsrummet. Hans prestationer och ledarskap bidrog till att skapa en vinnarkultur inom Real Madrid.

Gentos karriär och prestationer

Gento började sin karriär i Racing Santander innan han flyttade till Real Madrid 1953. Han spelade för Real Madrid i 18 år och gjorde över 600 framträdanden för klubben. Under denna tid vann han också 12 La Liga-titlar och två spanska cup-titlar. Gento avslutade sin karriär 1971 och har sedan dess varit en ambassadör för Real Madrid och spansk fotboll.

Andra framstående spelare

Även om Gento är den enda spelaren som har vunnit Champions League sex gånger, finns det flera andra spelare som har vunnit turneringen fem gånger. Dessa inkluderar bland annat Gareth Bale, Luka Modrić, Cristiano Ronaldo och Alfredo Di Stefano.

Ronaldo, Bale och Modrić är fortfarande aktiva spelare, där de två sistnämnda tagit sina titlar med just Real Madrid. Tillsammans med ett antal lagkamrater kan de tangera Gentos rekord med den ikoniska klubben som under 2010-talet varit inne i en mycket fin form.

Trots att det har gått över 50 år sedan Gento vann sin sista Champions League-titel, står hans rekord fortfarande. Hans framgångar påminner oss om en tid då Real Madrid dominerade europeisk fotboll, och hans prestationer kommer för alltid att vara en del av Champions League-historia.

Uppdaterad 25 oktober, 2023