Expekt

Uppdaterad 25 oktober, 2023

Fotboll är en sport som har förtrollat miljoner människor världen över. Champions League, den mest prestigefyllda klubbtävlingen i världen, har varit skådeplatsen för några av de mest minnesvärda ögonblicken i sportens historia. En stor del av framgången för de lag som har lyckats vinna denna åtråvärda titel kan tillskrivas deras tränare. Men vilken tränare har vunnit Champions League flest gånger? Låt oss ta en djupdykning i historien för att ta reda på det.

Tränaren med flest Champions League-titlar: Carlo Ancelotti

Carlo Ancelotti, den tidigare italienska fotbollslegenden på planen och nuvarande tränaren för Real Madrid, har vunnit Champions League flest gånger som tränare. Det är en prestation som är lika imponerande som den är ovanlig. Ancelotti har vunnit Champions League fyra gånger, två med AC Milan och två med Real Madrid. Detta är en bedrift som ingen annan tränare har lyckats uppnå i turneringens historia.

Ancelottis framgångsrika taktik

Carlo Ancelotti är en av de mest uppskattade tränarna i världshistorien och en av de tränare som lyckats bäst med att anpassa sig till sina trupper i hans olika lag. Han har alltid föredragit en typ av 4-1-2-1-2-formation med en så kallad ”julgran” centralt på mittfältet. Men i stora lag såsom Chelsea, Milan och Real Madrid, finns det alltid spelare som kräver saker och som behöver vissa ytor. Och där är Ancelotti säkert bäst i världen. Med sin grundtaktik är han väldigt flexibel för att ge sina bästa spelare de ytor som de passar allra bäst i.

Andra framstående tränare

Även om Ancelotti har flest Champions League-titlar, finns det flera andra tränare som också har haft stor framgång i turneringen. Zinedine Zidane, den tidigare tränaren för Real Madrid, har vunnit Champions League tre gånger, samtliga gånger med Real Madrid tre år i rad, vilket ingen annan tidigare mäktat med. Zidane blev känd för att kunna samla ihop superstjärnorna i Real Madrid såsom Cristiano Ronaldo, Luka Modrid, Sergio Ramos med flera, för att sedan vara bäst när det gällde som mest.

Bob Paisley, den tidigare tränaren för Liverpool, är en annan tränare som har vunnit Champions League tre gånger. Han ledde Liverpool till segrar i turneringen 1977, 1978 och 1981. Paisley är känd för sin taktiska skicklighet och förmåga att bygga lag med stark laganda.

Slutord

Att vinna Champions League är en av de största prestationerna en fotbollstränare kan uppnå. Det kräver inte bara taktisk skicklighet och förmågan att motivera spelare, utan också förmågan att hantera pressen från en av de största scenerna i världsfotbollen. Carlo Ancelotti, med sina fyra titlar, står som den mest framgångsrika tränaren i Champions Leagues historia. Men det finns många andra tränare, som Zinedine Zidane och Bob Paisley, som också har lämnat ett bestående avtryck på turneringen.