Henrik Larsson, den legendariska svenska fotbollsspelaren, har haft en framstående karriär både på klubbnivå och internationellt. Han är mest känd för sina framträdanden i Celtic och Barcelona, där han gjorde avgörande bidrag till deras framgångar. Men det var i Barcelona där han uppnådde den ultimata äran i klubbfotboll – att vinna UEFA Champions League.

Henrik Larssons tidiga karriär

Henrik Larsson föddes den 20 september 1971 i Helsingborg, Sverige. Han började sin fotbollskarriär i sin lokala klubb Högaborgs BK innan han flyttade till Helsingborgs IF. Hans framträdande prestationer där ledde till att han fick kontrakt med Feyenoord i Nederländerna, där han tillbringade fyra år.

Larssons tid i Celtic

År 1997 flyttade Larsson till skotska Celtic, där han verkligen började göra sitt namn känt i fotbollsvärlden. Under sina sju år i klubben blev han en av de mest älskade spelarna i Celtics historia, och vann flera titlar inklusive fyra skotska Premier League-titlar, två skotska cuper och tre ligacuper. Han blev också utsedd till ligans bästa spelare två gånger.

Larssons flytt till Barcelona

År 2004 gjorde Larsson ett överraskande drag genom att skriva på för Barcelona. Trots att han var 32 år gammal vid tidpunkten, visade han att han fortfarande hade mycket att erbjuda på högsta nivå. Under sin första säsong i klubben bidrog han till att vinna La Liga och Supercopa de España och också genom att göra tre mål på tolv matcher.

Larssons triumf i UEFA Champions League

Det var under Larssons andra säsong i Barcelona, 2005-2006, som han uppnådde sin största klubbframgång. Barcelona nådde finalen i UEFA Champions League, där de mötte Arsenal. Trots att de låg under med 1-0 vid halvtid, gjorde Larsson två avgörande assist i andra halvlek som hjälpte Barcelona att vända matchen och vinna med 2-1. Denna triumf markerade den enda gången som Larsson vann UEFA Champions League i sin karriär. Henrik Larsson blev alltså en av finalhjältarna genom två målgivande passningar där den sista till Julian Bellettis avgörande mål blivit mest ihågkommen. Totalt gjorde Larsson tio mål på 28 matcher för Barca under den CL-vinnande säsongen.

Larssons senare karriär och arv

Efter sin tid i Barcelona återvände Larsson till Sverige, där han spelade för Helsingborgs IF och Manchester United innan han avslutade sin karriär. Han har sedan dess fortsatt att vara en framträdande figur i fotboll, framför allt som tränare. Hans framgångar, inklusive hans triumf i UEFA Champions League, har säkerställt hans plats som en av de största spelarna i svensk fotbollshistoria och han är invald i svensk fotbolls Hall of Fame.

Uppdaterad 25 oktober, 2023