Expekt

Det är inte bara vid större mästerskap som duktiga fotbollsspelare kan få ta emot utmärkelser för sina prestationer. Även på olika galor delar man årligen ut priser till de som under året gjort stora prestationer på egen hand eller med sitt lag.

Det 10 november hålls Fotbollsgalan 2014 i Ericsson Globe i Stockholm där det svenska fotbollsförbundet korar de bästa spelarna inom ett flertal olika kategorier. Listan med de nominerade i de olika kategorierna släpptes härom dagen och man kommer bland annat att kora årets målvakt, mittfältare, målvakt och forward, samt Årets nykomling och Årets genombrott. Dessutom har tränare chans att ta hem priset Årets tränare. Galan direktsänds på tv så att alla fotbollsintresserade kan vara med och följa allt som händer på plats.

I år har Zlatan Ibrahimovic chansen att plocka hem sin nionde Guldboll på galan. Utmärkelsen delas ut till årets bästa manliga fotbollsspelare och är en mycket prestigefylld utmärkelse att få. För detta pris finns dock inga nominerade, utan alla fotbollsspelare, oavsett placering på plan, har chans att ta emot utmärkelsen. Sedan 2005 har Ibra plockat hem samtliga guldbollar, med undantag för år 2006 då Fredrik Ljungberg fick ta emot priset. På galan kommer även den kvinnliga motsvarigheten, Diamantbollen, att delas ut. Lotta Schelin är den spelare som tagit hem priset flest gånger med fyra priser i bagaget.

Uppdaterad 6 oktober, 2021