Expekt

Alexander Isak blev mållös och utbytt i EM-kvalmatchen mot Belgien. Anfallaren var inte nöjd med sin egen match och var självkritisk efteråt.
– Jag är väldigt slarvig idag, slarvigare än vad jag brukar vara, säger Alexander Isak till EM-fotboll.se i den mixade zonen efter matchen.

Under fredagen var det bäddat för fotbollsfest på Friends Arena i Stockholm/Solna. Alexander Isak är uppväxt ett stenkast från nationalarenan och hade gärna sett Sverige inleda EM-kvalet mot EM 2024 i Tyskland på ett bättre sätt. Förlust mot Belgien i kvalpremiären och tre mål bakåt.

– Det är inte positiva känslor just nu. Tråkigt att torska 0-3 här på hemmaplan. Det känns inte så bra, säger Alexander Isak till EM-fotboll.se.

Sverige började matchen ganska bra och såg starka ut i återerövringen av boll, även om man hade svårt att skapa chanser mot ett starkt belgiskt försvar. Och Alexander Isak var inne på den bra starten i den mixade zonen, men medger att den individuella kvaliteten hos Belgien avgjorde matchen, där Romelu Lukaku blev tremålsskytt.

– Kollektivt sett så börjar vi inte matchen dåligt. Jag tycker att de vinner lite på den individuella delen där de har skickliga spelare som vinner sina matcher i matchen, säger Isak.

Alexander Isak bildade anfallspar med Dejan Kulusevski och stjärnduon fick ganska jobbiga bollar att jobba på. Sverige verkade vilja få upp bollen tidigt och skickade mycket långa bollar på duon, som fick tampas med Wout Faes och Jan Vertonghen i Belgiens mittförsvar.

– Det är kanske inte den matchbilden som man önskar, men så kan fotboll vara och då måste man spela utifrån det. Jag tycker att jag är väldigt slarvig idag, säger Isak och fortsätter:

– Jag är inte jätteinvolverad men de gånger som jag är det så är jag slarvigare än vad jag brukar vara.

På måndag väntar en ny EM-kvalmatch när Azerbajdzjan väntar på Friends Arena. Trots förlusten så anser Alexander Isak att det ändå finns lite att ta med sig från Belgien-matchen.

– Jag tycker att även om vi inte spelar på topp så skapar vi ändå farligheter och det är en styrka i sig. Stundtals så kändes det bra där i starten av matchen så att vi får analysera och se vad vi kan hitta där, säger han.

49 296 personer tog sig till Solna för att bevittna matchen och den gula väggen var högljudda hela matchen igenom. Något som hördes ända ned till planen och skapade en fin atmosfär.

– Otroligt. Fullsatt Friends är egentligen som väntat otroligt bra. Det är bara synd att vi inte kunde ge dem mer idag, avslutar Alexander Isak till EM-fotboll.se. 

Uppdaterad 25 mars, 2023