Expekt

Belgien är vidare till åttondelsfinal som grupptvåa i Grupp E. Något som inte var tillräckligt för de belgiska fansen i Stuttgart, som buade ut sina landsmän.
– Det är som det är, säger Wout Faes till EM-fotboll.se.

Belgien och Ukraina kryssade till 0-0 i Stuttgart, för att säkra en poäng var i Grupp E. För Ukrainas del räckte inte poängen för avancemang till åttondelsfinal men för Belgiens del blev man klara grupptvåa bakom Rumänien, för att säkra en plats till åttondelsfinalerna. Efter slutsignalen i Stuttgart busvisslade och buade många av de belgiska fansen på plats, för att visa sitt missnöje mot det belgiska landslaget. Något spelarna inte tyckte var rättmätigt, där man inte heller gick för att tacka fansen.

– Om vi förtjänade det? Det tycker jag inte. Det viktigaste är att vi avancerade till åttondelsfinal, så det är synd att de visslade på oss men du vet: det är så det är. Jag tror att det var därför som vi bestämde oss för att gå in i omklädningsrummet direkt, säger Wout Faes till EM-fotboll.se.

Även mittbackskollegan Jan Vertonghen är kritisk till de belgiska fansen, som har all rätt att visa sitt missnöje. Men Belgien hade hellre firat åttondelsfinalplatsen med fansen, enligt Vertonghen.

– Jag vill inte stå här och säga något dumt.. men vi gick vidare och vi hade mycket hellre firat det med fansen, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att de vill se oss vinna. De vill gärna se oss dominera där ute och göra 6-8 mål per match men de måste förstå att lagen som är här är här av en anledning. Det är som det är, men jag är säker på att de kommer stå bakom oss en vacker dag.

Förbundskaptenen Domenico Tedesco kommenterade också fansens busvisslingar.

– Det är klart att vi blev överraskade. Vi behöver våra fans, precis som Rumänien. Deras fans hjälpte sitt lag. De slovakiska fansen hjälpte också sitt lag. För oss var det väldigt viktigt att gå vidare. Vi förlorade första matchen och efter det är det inte enkelt för du kan inte förlora med. Vi spelade fantastiskt bra mot Rumänien och fansen och alla andra var glada. Och idag var det tufft, för vi visste att om det blev oavgjort mellan Rumänien och Slovakien så kunde inte vi förlora, säger Tedesco på presskonferensen efter matchen och fortsätter:

– Meddelandet från oss var tydligt innan match: vi vill spela mer och vi vill vinna. Spelarna gav allt de hade. Vi kunde absolut gjort mål tidigare, och kunde ha gjort fler mål. Men att fansen busvisslar, det får vi acceptera. Men spelarna förstår inte varför, för vi har avancerat vidare och det är det absolut viktigaste.

Belgien var stora favoriter till att vinna Grupp E med Slovakien, Rumänien och Ukraina i gruppen. Men efter premiärförlusten mot Slovakien skrapade man ”bara” ihop fyra poäng för att sluta tvåa. Något som innebär att man nu får tuffast möjliga motståndare i åttondelsfinalen i form av Frankrike, vilket säkerligen var en av anledningarna till buandet.

– Frankrike är en av förhandsfavoriterna, helt klart. Det är ett lag med många stjärnor men jag tror att om vi spelar på hundra procent och gör en komplett match, då är vi kapabla att tävla mot dem, avslutar Wout Faes i mixade zonen i Stuttgart.

Uppdaterad 26 juni, 2024