Disney Plus blir ny rättighetsinnehavare av UEFA Europa League och UEFA Conference League på svensk mark. Under de tre kommande säsongerna sänds klubblagsturneringarna hos Disney.

Vi har fått oss en ny aktör på sportmarknaden: Disney. Under tisdagen meddelade man att man köpt avtalet till Europas två stora klubblagsturneringar bakom UEFA Champions League. Europa League och Conference League har tidigare sänts på Viaplay men från och med säsongen 2024/25 (med början i höst) sänds svenska lags Europa-äventyr på Disney+.

Enligt Disney och Hans van Rijn, vd för The Walt Disney Company Nordic & Baltic, kommer man inte att ta extra betalt från sina Disney Plus-kunder för fotbollen, där ingen ökning av det nuvarande abonnemanget krävs.

– Det här är fantastiska nyheter för våra svenska Disney+-abonnenter, som nu kommer att kunna följa UEFA Europa League och UEFA Conference League helt utan extra kostnad, och dessutom utöver det oöverträffade urval av serier och filmer som redan finns på tjänsten. Vi har en stolt sporttradition genom ESPN, och vårt löfte till spelarna, fansen och våra kunder på Disney+ är att leverera en produktion i världsklass, säger van Rijn enligt SportExpressen.

Disney+ har rekryterat Emir Osmanbegovic som sportchef, en person som närmast kommer från Discovery som sportchef och innan dess fotbollschef på TV4. Totalt sänds 342 EL- och UECL-matcher på Disney till säsongen 2024/25. Tv-rättigheterna för Europa League och Conference League sträcker sig tre år framåt.

Uppdaterad 17 april, 2024