Expekt

Herrlandslaget har gjort sin sista samling för 2023. Till 2024 väntar nya samlingar för landslaget. Nedan listar vi några viktiga milstolpar för nästa landslagsår.

Janne Andersson har avgått och nu är det upp till den nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg tillsammans med bland annat landslagschef Stefan Pettersson och andra i landslagsledningen att tillsätta en ny svensk förbundskapten för herrlandslaget. Möllerberg och gänget lär ta gott om tid på sig och en ny förbundskapten kan möjligen presenteras på denna sidan nyår men med störst sannolikhet under början av 2024. För svensk del blir det lite annorlunda då en förbundskapten allt som oftast har fått ta ut ett lag till januariturnén det aktuella året. Svenska Fotbollförbundet hoppas kunna åka någonstans under januariturnén även i år men enligt landslagschef Stefan Pettersson är det inte alldeles säkert att den nya förbundskaptenen åker med. Istället kan U21-landslagets förbundskapten ta hand om samlingen, något Pettersson säger enligt Fotbollskanalen.

I mars väntar sedan ett landslagsuppehåll för alla landslag i världen där Sverige har en yta för minst två träningslandskamper. I juni väntar ytterligare ett uppehåll där man kan spela ytterligare ett par landskamper innan Nations League startar till hösten 2024. Då kan Sveriges nya förbundskapten ha fått två eller tre samlingar på sig att implementera sitt spelsystem och sina värderingar in i det svenska herrlandslaget.

Viktiga punkter 2024

Januari 2024:
Här ska herrlandslaget förhoppningsvis spela en januariturné med spelare från skandinaviska ligor, främst Allsvenskan. Om en ny förbundskapten har tillträtt så är detta dennes första landslagssamling, annars tar U21-förbundskaptenen Daniel Bäckström hand om samlingen.

Mars 2024:
Landslagsuppehåll i alla europeiska ligor där framför allt Nations League-playoff spelas. För svensk del är detta ett utrymme för träningslandskamper under den nytillträdda förbundskaptenen.

Juni 2024:
Uppladdning inför EM för de kvalificerande nationerna. Även här finns det utrymme för träningslandskamper för Sveriges nya förbundskapten och herrlandslaget.

Hösten 2024:
Nations League 2024/25 startar där Blågult ingår i Nations Leagues C-division. Gruppspelsfasen spelas med början i september och avslutas i november samma år vilket innebär att det blir en intensiv period för landslaget.

Uppdaterad 20 november, 2023