Expekt

Frankrike tog hem en premiärseger i EM 2024. Efter ett självmål vann fransmännen med 1-0 mot Österrike efter en jämn tillställning. Kylian Mbappé bidrog till segern men byttes ut i slutet efter blodiga bilder på stjärnan.

Under måndagen fortsatte Grupp D i EM 2024 där Österrike och Frankrike drabbade samman i en på förhand förväntad toppmatch. Österrike hade tiotusentals fans på plats i Düsseldorf för att hjälpa laget till en skrällseger. Didier Deschamps valde bland annat att bänka Olivier Giroud och Eduardo Camavinga från start och Österrike saknar lagkaptenen David Alaba på grund av en långtidsskada (ej med i EM-truppen).

Kylian Mbappé hade matchens första heta målchans och Österrike hade matchens andra målchans via Christoph Baumgartner. Det var en ganska jämn tillställning från start, med andra ord. Med sex minuter kvar av första halvlek kom dock ett mål som skiljde lagen åt. Frankrikes lagkapten och superstjärna, Kylian Mbappé, blixtrade till på kortlinjen och slog in ett hårt inlägg mot mitten där Österrike-backen Max Wöber olyckligt nog nickade in 0-1 till Frankrike i eget mål.

Självmålet blev första halvlekens enda mål och Frankrike hade en ettmålsledning till andra halvlek. Efter tio minuter i halvleken kunde Kylian Mbappé göra sitt första mål i turneringen efter att han, efter en sinnessjukt snabb löpning, kom helt fri mot Österrikes målvakt. Men stjärnan missade friläget och sköt utanför, trots att han fick en del tid i avslutsläget.

Frankrike kontrollerade händelserna ganska bra i andra halvlek även om Österrike stack upp med någon chans här och där. I slutminuterna fick Kylian Mbappé en smäll mot näsan och blodade ner sin matchtröja, där det forsade blod från stjärnans näsa. Frankrike blev en man mindre i ett kritiskt läge och då gick Mbappé in på planen för att sätta sig igen för att stoppa blodflödet, vilket resulterade i ett gult kort på stjärnan. Men han gav också Didier Deschamps chansen att genomföra sina byten med Mbappé ut, så att Frankrike kunde bli fulltaligt i Österrikes slutforcering. Rutinerat. Men frågan är hur stjärnan mår efter smällen, där han alltså blev utbytt med sin nässkada.

Österrike fick nio tilläggsminuter på sig för att hitta en kvittering men man lyckades inte. Frankrike spelade stabilt och tog hem en skön premiärseger med 0-1 i Grupp D och följer därmed Nederländerna upp på tre poäng i gruppen.

Österrike – Frankrike, 0-1 (0-1)

’38 0-1 Maximilian Wöber (självmål)

Uppdaterad 17 juni, 2024