Expekt

Foto: Bildbyrån

FIFA:s ranking av landslagen uppdaterades idag och de europeiska lagen fortsätter att hålla täten på världsrankingen. Samtidigt har lagens insatser i de senaste kvalmatcherna påverkat placeringarna en hel del.

Ryssland blev nyligen klara för EM-spel efter två stora segrar mot Cypern och Skottland. Detta belönades laget för genom att de nu klättrar fem placeringar på listan. Även Kosovo tar in lika många placeringar trots att man föll i mötet med England. Irland är samtidigt laget som gör det största tappet med åtta placeringar. Laget förlorade mot Schweiz med 2-0 och spelade sedan 0-0 mot Georgien, vilket troligen har stor inverkan på utfallet.

Även för lagen i kvalgrupp F har det blivit en del förflyttningar, dock inte för Sverige som stabilt står kvar på en artondeplats. Spanien tappar en position, vilket kan hänga ihop med de oavgjorda resultaten mot Norge och Sverige. Norge klättrar i sin tur tre positioner efter mötet samt den oavgjorda matchen mot Rumänien.

Det rumänska laget fick med sig fyra poäng ifrån den senaste samlingen, vilket bidrar till deras klättring. Laget med sämst förflyttning på listan är Malta som efter två raka förluster tappar tre positioner.

Såhär rankar sig lagen i Sveriges EM-kval grupp:
Spanien 8 (-1)
Sverige 18
Rumänien 29 (+2)
Norge 45 (+2)
Färöarna 110 (-1)
Malta 182 (-3)

Nästa gång som rankingen uppdateras är i slutet av november, då samtliga EM-kvalmatcher har spelats. Skulle Sverige här kvalificera sig till EM kan vi hoppas på en ny klättring uppåt.

Uppdaterad 16 oktober, 2023