Expekt

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand lämnar sin post efter årets slut. Efter drygt nio år i rollen kommer taktpinnen för svensk fotboll att lämnas vidare.

Under fredagen meddelade Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att Håkan Sjöstrand gör sina sista månader på posten som generalsekreterare för förbundet. Västeråsaren kommer att lämna ämbetet den 31 december 2023, detta efter drygt nio år på posten.

– Jag och Karl-Erik Nilsson har haft ett nära samarbete i åtta och ett halvt år. För mig är bytet av ordförande en lämplig tidpunkt att i samförstånd med styrelsen ta beslut om att avsluta även mitt uppdrag. Att jobba för svensk fotboll har varit en stor förmån, ett utmanande men framför allt oerhört givande arbete, säger Sjöstrand till SvFF:s hemsida.

Sedan november 2014 har Håkan Sjöstrand varit generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet. Som ovan nämnt så lämnar ordförande Karl-Erik Nilsson posten som ordförande under året och nu även generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Den sistnämnda kommer att stå till förbundets förfogande efter avslutat kontrakt i en roll som rådgivare för nästkommande generalsekreterare.

– Under den tid jag är kvar kommer jag att ha fullt fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ny ordförande och styrelse, och sedan så småningom på att lämna över till min efterträdare, säger Sjöstrand till SvFF.

Enligt Svenska Fotbollförbundet kommer Håkan Sjöstrand ha rätt till sex månaders avgångsvederlag efter avslutad anställning hos förbundet. Den 25 mars är det årsmöte för SvFF där en ny ordförande ska röstas fram för att ersätta nuvarande ordföranden Karl-Erik Nilsson. Valberedningens förslag är tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt även om slutkandidaterna Helene Barnekow och Lars-Christer Olsson fortsatt finns med i beräkningen.

Uppdaterad 10 mars, 2023