Expekt

Sverige förlorade EM-kvalmatchen mot Belgien med 0-3. EM-fotboll.se fick en pratstund i den mixade zonen med ”Foppa” efter kvalmötet. Där förklarade Forsberg sin bild av Belgien-matchen, sin egen roll under matchen och det något tidiga bytet.

Under den sena fredagskvällen spelade Sveriges herrlandslag sin första EM-kvalmatch, och man gjorde det mot toppnationen Belgien. Belgarna hade inför matchen det lite struligt med sin generalsekreterare som blivit sparkad tätt in på matchdag, detta samtidigt som den nya förbundskaptenen och hans trupp endast fått ett par träningar på sig att förbereda sig för match.

I laguppställningen inför matchen ställde Belgiens förbundskapten Domenico Tedesco upp med ett liknande 3-4-3-system. Belgarna spelade dock mer likt ett 4-3-3 i anfallsspel och 4-4-2 i försvarsspelet. Emil Forsberg har tidigare haft tysken som tränare och var ändå lite överraskad över formationsvalet, då Sverige kan ha förberett sig på något annat.

– Nja, fyrbackslinjen överraskade lite grann. Men spelvändningarna och sådär var man lite med på. De har duktiga spelare i en mot en-spelet. Vi hade kontroll på det ganska länge tycker jag men det är ett skickligt lag med bra spelare som kommer att få komma till många chanser. Det är sånt man får acceptera också, säger Forsberg till EM-fotboll.se.

Emil Forsberg själv var ganska anonym i den första halvleken och fick inte alls lika mycket boll som han är van vid i den blågula tröjan. Till den andra halvleken gick Sverige tillbaka lite mer till en 3-5-2-formation i anfallsspelet, något som öppnade upp lite ytor för ”Foppa”, även om energin i det egna försvarsspelet ibland kan stjälpa offensiven.

– Det är såklart att när de ligger som de ligger så blir det så (att man får mindre boll. reds anm.). Vi spelar på det sättet att vi som lag försöker täppa igen så mycket som det går. Och det gör vi bra. Men vi behöver vara lite mer direkta ibland. Vi har ny match på måndag så vi behöver bara ladda om. Två dagar dit, tungt idag, men vi måste vinna mot Azerbajdzjan på måndag.

Nyckelspelaren blev tillsammans med Alexander Isak utbytt i den 73:e matchminuten till förmån för Zlatan Ibrahimovic och Viktor Claesson. Något överraskande att man inte även behöll toppduon på plan kanske, när Sverige i den stunden behövde gå för två mål på Friends för att nå poäng i kvalpremiären. Men det var till synes inget bekymmer för tian Forsberg, som inte heller fick någon förklaring från Janne Andersson.

– Nej, vi pratade inget om det. Vi har många duktiga spelare och det är ny match på måndag också så vi siktar på den, säger Forsberg.

Var du besviken över att bli utbytt?

– Nja. Framför allt över resultatet, det är aldrig kul att förlora och det kändes som att vi hade mer att ge. Ny match på måndag. Vi hade en tung dag på jobbet men har många viktiga matcher framför oss och behöver börja med en trea på måndag, avslutar Emil Forsberg till EM-fotboll.se.

Precis som mittfältaren nämner så väntar ny EM-kvalmatch på måndag, då mot Azerbajdzjan. Ett lag som förlorade sin kvalpremiär på bortaplan mot Österrike med 4-1. Matchen sparkas igång 20:45 på Friends Arena.

Uppdaterad 25 mars, 2023