Expekt

Under gårdagsmorgonen damp nyheten kring Erik Hamréns avgång som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget ner i såväl tv och tidningar. Det är många som sedan en tid tillbaka har spekulerat kring om förbundet skulle erbjuda kaptenen sedan 2009 en förlängning till hösten – eller om han ens själv skulle tacka ja till en sådan. Vid en pressträff under dagen igår bekräftades det hela av Hamrén själv.

– Jag har fattat beslut om att sluta som förbundskaptenen när mitt kontrakt löper ut efter EM. Jag har haft svensk fotbolls finaste och bästa jobb i snart 6,5 år och det har varit en fantastisk tid. Det är dags för mig att göra något annat.

Förbundet har i sin tur vetat om Hamréns beslut sedan januariturnéns start för ungefär en månad sedan. För spelarna har det hela hållits hemligt – förutom för en utav dem:
– Jag har bara haft kontakt med en spelare, det är Zlatan. Men vårt snack, det stannar mellan oss, säger Hamrén under pressträffen.

Istället för att redan nu blicka framåt mot framtiden ser Erik fram emot sin sista tid med laget. Som minst blir det sju matcher, inklusive tre EM-matcher, att coacha laget igenom och förhoppningen är att man ska göra detta riktigt bra och därmed avsluta arbetet på topp.

Redan nu har det börjat spekuleras om vem som skulle kunna tänkas ta över Hamréns tunga roll i laget. Inför landskampen mot Nederländerna den 6 september så beräknas den nya förbundskaptenen vara på plats.

Uppdaterad 2 februari, 2016