Uppdaterad 6 oktober, 2021

Janne Andersson förbereder sig inför sin andra mästerskapspremiär som förbundskapten. Ikväll ställs Sverige mot Spanien i ett varmt Sevilla. Janne Andersson förklarar i en intervju med Svenska Fotbollförbundet hur han ser på kvällens drabbning.

Ikväll smäller det för Sverige. EM-premiär mot ett av Europas bästa fotbollsländer på bortaplan. Det är ett spänt och förväntansfullt svenskt lag som har förberett sig i Båstad och Göteborg innan man nu landat i Sevilla för premiärmatchen.

Förbundskaptenen Janne Andersson och hans landslag har dock inte haft några prickfria förberedelsedagar. Mycket handlade om de två positiva covid-testerna som drabbade det svenska laget.

– Det är klart att det har påverkat. Framförallt var tisdagen rörig. Samtidigt hade vi bra träningar och uppladdning i både Båstad och Stockholm innan dess. Jag tycker dessutom att vi gör två fullt godkända insatser i träningsmatcherna vi spelat. Vi har en stark lagsammanhållning och många bra ledare i spelargruppen, så jag tycker spelarna har hanterat en annorlunda situation på ett väldigt bra sätt, säger Janne Andersson till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Alla 24 spelare på plats i Sevilla är tillgängliga för spel. Det har varit lite oklarheter kring Jens Cajuste och Albin Ekdal sedan tidigare, men förbundskaptenen bekräftar att de båda kan spela premiären.

Janne Andersson vet vad som krävs av Sverige för att knipa ett bra resultat i den första gruppspelsmatchen av detta mästerskap.

– Det är en tuff match, inget snack om det. Spanien är ett otroligt bollskickligt lag med spelare som individuellt håller hög internationell klass. Vi behöver komma upp på personbästa och vara väldigt noggranna i framförallt vårt försvarsspel. Motstånd av den här klassen är skickliga på att utnyttja de eventuella misstag man gör. Det krävs helt enkelt en helgjuten laginsats. Men vi har gjort bra insatser mot Spanien förut och vi kommer göra allt för att komma ifrån Sevilla med ett bra resultat, säger Janne till förbundets hemsida.

Den svenska förbundskaptenen vet om att det är svenska fans på plats i Sevilla, men också många som kommer att följa matchen hemifrån. Han säger att han är helt övertygad om att alla svenska fans kommer att stötta landslaget ikväll. Till sist har han en hälsning till folket hemma i sofforna och publiken på plats.

– Vi känner ert stöd och det betyder otroligt mycket för oss. Sen lovar jag att vi kommer springa, springa utav bara helvete, säger Janne Andersson.

Sverige spelar mot Spanien ikväll med matchstart 21:00. Matchen sänds på Sveriges Television.