Expekt

Cristiano Ronaldo är rekordhållare på många ställen i EM-sammanhang. Nedan benar vi ut vilka rekord som CR7 har i EM, och hur han kan förlänga dessa.

Världens bästa spelare under 2010-talet är Cristiano Ronaldo? Ja, tillsammans med Lionel Messi. Portugisen har spelat många mästerskap med Portugal och han har haft succé på vägen. Sedan hemma-EM 2004 i Portugal har Cristiano Ronaldo spelat hela fem EM, och han gör sitt sjätte nu 20 år senare. 2004 tog Portugal EM-silver och tolv år senare tog man EM-guld. Ronaldo har också skapat många individuella framgångar i EM-sammanhang. Han är nämligen bästa målskytt i EM någonsin med sina 14 mål, vilket är ett svårt rekord att slå. Han är också meste spelare när det gäller antal EM-turneringar, antal EM-matcher och antal trupputtagningar. I ganska överlägsen stil. Frågan är om världen, eller Europa, någonsin får se en spelare som Cristiano Ronaldo igen. Hans EM 2024 blir det sjätte på raken, som 39-åring. Aldrig tidigare har en spelare ens fått speltid under fem EM.

Cristiano Ronaldos rekord i EM

Rekorden är anno 15 juni 2024.

Flest trupputtagningar: 6

Tillsammans med Iker Casillas var Cristiano Ronaldo en av två spelare på fem trupputtagningar i ett Europamästerskap. I och med årets uttagning är han ensam på sex EM-slutspel i en EM-trupp.

Flest spelade EM-turneringar: 5

Cristiano Ronaldo blev under EM 2020 förste spelare att spela fem EM-turneringar, och detta också i rad. Under EM 2024 kan han, om han får speltid, utöka sitt rekord till speltid under sex EM-turneringar.

Flest gjorda EM-mål: 14

Kan såklart utöka denna skörd redan med start på tisdag mot Tjeckien. Men totalt 14 mål har Cristiano Ronaldo gjort hittills i EM-sammanhang, anno 16 juni 2024.

Listan på flest gjorda mål i EM

  1. Cristiano Ronaldo, 14 mål (aktiv)
  2. Michel Platini, 9
  3. Alan Shearer, 7
  4. Antoine Griezmann, 7 (aktiv)
  5. Ruud van Nistelrooy, 6
  6. Patrick Kluivert, 6
  7. Wayne Rooney, 6
  8. Thierry Henry, 6
  9. Zlatan Ibrahimovic, 6
  10. Nuno Gomes, 6

Andra rekord

Flest spelade matcher: 25
Flest matcher som lagkapten: 16
Flest EM-minuter: 2153 minuter
Flest vunna matcher: 12

Uppdaterad 16 juni, 2024