Expekt

Frankrike ställs mot Spanien i EM-semifinal 2024. Detta efter en straffrysare mot Portugal, där fransmännen satte fem av fem straffar för att ta sig till en ny mästerskapssemifinal.

En stormatch efter den andra. Efter Spanien mot Tyskland i Stuttgart var det dags för Portugal mot Frankrike i Hamburg, för att hitta en motståndare till Spanien i kommande EM-semifinal. Frankrike var små favoriter inför, även om Portugal sett starka ut under turneringen.

Det var Portugal som började bäst inledningsvis sett till anfall, där Rafael Leao var kreativ på vänsterkanten. Man skapade inga superlägen dock men man var lite frejdigare framåt. Rent generellt så var det bra kvalitet men två ganska ”rädda” lag som inte tog allt för många stora risker. Frankrike flyttade fram sina positioner efter halva halvleken spelad och började sedan kontrollera matchen allt mer med längre anfall.

Den första halvleken förblev mållös efter en händelsefattig första halva.. Till andra halvlek var det Portugal som skapade de bästa målchanserna under den första kvarten där Mike Maignan fick visa klass i det franska målet. Sedan svängde det åt andra hållet och Randall Kolo Muani var så när att spräcka målnollan för Frankrike men då fick den portugisiska mittbacken Ruben Dias agera målvakt med ett perfekt skottäck. Bara några minuter senare hade Eduardo Camavinga ett superläge inne i straffområdet där hans skott gick precis utanför för Frankrike.

Matchen var chansfattig i första halvlek men öppnade upp sig mer i andra. Ousmane Dembélé byttes in för Frankrike under de sista 25 minuterna och var kreativ på sin högerkant, vilket hjälpte fransmännen till att bli allt mer dominanta med boll för att skapa längre sekvenser på portugisernas planhalva. Portugal fick dock rätsida på det inför slutkvarten.

Den sista kvarten var kontrollerad och lagen hade något försök var till målchans men inget mål skiljde lagen åt efter ordinarie matchtid. Dagens andra kvartsfinal gick därmed också till förlängning, mellan två skickliga och stabila landslag.

Portugal hade boll i stora delar av den första förlängningskvarten och hade det bästa läget när Rafael Leao så när bröt dödläget i matchen men Dayot Upamecano täckte Milan-stjärnans skott från att gå in i mål. In till andra förlängningskvarten valde Didier Deschamps överraskande nog att byta ut Kylian Mbappé till förmån för Bradley Barcola. Den sistnämnde kom in med fräscha ben och utmanade en gång men han fick annars fokusera på försvarsspelet och på att se Ousmane Dembélé utmana mer på sin högerkant. Just Dembélé var planens bästa spelare efter att han kom in och han var fransmännens hot, men avslutet svek honom varje gång efter sina fina soloaktioner.

Nuno Mendes fick sedan den andra förlängningskvartens bästa chans när han dock inte kunde utnyttja Portugals vassa kontring. Matchen gick till straffar, något som Portugal var bekanta med sedan segern mot Slovenien i åttondelsfinalen. Då klev målvakten Diogo Costa fram med tre (!) straffräddningar och i och med det kändes det som att portugiserna hade fördelen inför straffläggningen.

Frankrike vann slantsinglingen och fick skjuta först. Då klev Ousmane Dembélé fram för att sätta dit första straffen för att spräcka Costas straffnolla i turneringen. Portugals första straff togs av Cristiano Ronaldo som även han gjorde mål. Båda lagen gjorde även mål i straffomgång två och Frankrike gjorde mål i straffomgång tre. Men då klev Joao Felix fram för Portugal för att skjuta bollen i stolpen och för att missa kvällens första straff.

När Bradley Barcola sedan gjorde mål för Frankrike var Portugal pressat. Men Nuno Mendes satte dit bollen för portugiserna innan fransmännen gick in i straffomgång fem, där Theo Hernandez skulle slå Frankrikes femte straff. Han gjorde inga misstag och satte dit bollen kliniskt för att avgöra kvarten.

Frankrike är klara för semifinal i fotbolls EM 2024, där Spanien väntar i nästa omgång den 9 juli i München. Imorgon väntar Nederländerna mot Turkiet samt England mot Schweiz för att avgöra lagen i den andra semifinalen. Portugal och Cristiano Ronaldo är utslagna ur EM 2024.

Portugal – Frankrike, 0-1 e.str (0-0)

Uppdaterad 5 juli, 2024