Expekt

Sveriges förbundskapten för damlandslaget, Peter Gerhardsson, kommer att leda landslaget fram till och augusti 2025. En nöjd förbundskapten var fast besluten att tacka ja efter förbundets förfrågan.
– I nuläget var det inget som konkurrerade med det här, säger förbundskaptenen till EM-fotboll.se.

63-årige Peter Gerhardsson kommer fortsatt att vara svensk förbundskapten efter sommarens VM i Australien och Nya Zeeland. Under fredagen meddelade Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att Gerhardsson förlängt sitt kontrakt till och med EM 2025. Efter beskedet anordnade landslaget en pressträff för nationell media där förbundskaptenen fick förklara sina känslor efter beslutet.

– Sen jag fick förfrågan har det känts väldigt rätt. Man har varit tränare under många år och har stått i liknande situationer men detta har varit ett av mina enklare beslut. Från dag ett 2017 har det varit en väldigt bra miljö att vara i både när det gäller spelare och ledare, säger han på pressträffen.

Det fanns även några andra lösare förfrågningar till förbundskaptenen men som han nämnde ovan: när SvFF ville förlänga kontraktet så var det inte mycket att orda om.

– Det finns alltid alternativ och förfrågningar på olika sätt. Sen har jag aldrig pratat om det eller om hur nära det är. Ibland är det bra att få ett perspektiv på var man är här och nu, i det här läget så har spår ett alltid varit att fortsätta här i landslaget, säger Gerhardsson till EM-fotboll.se och fortsätter:

– Men det har funnits intressanta saker men det är hela tiden en helhet naturligtvis. I nuläget så var det inget som konkurrerade med det här, som jag bedömde det.

Det blev en förlängning på två år för Gerhardsson och Svenska Fotbollförbundet. En förlängning på ännu fler år var inte uppe på tapeten, från någons sida, även om det är fullt möjligt i framtiden.

– Två år kändes som ett bra läge just nu, tyckte jag. Både jag och SvFF var ganska överens om att det var det vi skulle göra, och vi har inte öppnat upp för något annat, säger förbundskaptenen till EM-fotboll.se.

Kontraktet går ut med landslaget i augusti 2025, efter att Europamästerskapet avslutats samma år. I april avgörs huruvida Sverige är med som medarrangör till EM 2025 eller inte, men det var inget som vägde in i beslutet att förlänga sitt kontrakt enligt Gerhardsson.

– Det har egentligen inte spelat någon roll i det hela. Däremot vore det naturligtvis enormt häftigt om vi fick till det. Men jag hade nog förlängt ändå. Men helt klart är att det vore en fantastisk upplevelse att få till ett EM på hemmaplan, framför allt nu när damfotbollen verkligen är på väg framåt, säger han på pressträffen.

Uppdaterad 10 februari, 2023