Expekt

Caroline Seger avslutar sin landslagskarriär mot Spanien. Tisdagens match blir hennes 241:a landskamp och sista, något hon meddelar till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

På tisdag möter Sverige gruppvinnarna Spanien på bortaplan i Nations League-gruppspelet. Då kommer den långlivade lagkaptenen Caroline Seger göra sin sista landskamp i den svenska landslagströjan. Under söndagen den 3 december meddelade Seger sitt landslagsavsked.

– Landslaget har betytt allt för mig. Jag var fem år gammal när jag började drömma om att få spela för Sverige. Att nu ha representerat Sverige under 18 års tid har varit en ära och något jag kommer bära med mig för resten av livet. Det har blivit en familj som man levt med, landslaget har varit mitt andra hem, säger Seger till Svenska Fotbollförbundets hemsida och fortsätter:

– Att få leda landslaget under så många år är något som få spelare får lov att uppleva. För varje år som gått tycker jag att jag axlat rollen bättre och bättre. Alla människor jag fått möta och på olika sätt lära mig av – gamla som unga – har hjälpt mig att hela tiden bli bättre. Det har varit stort och så klart en ära att få lov att representera Sverige som kapten, på det sätt som jag tycker en lagkapten ska vara.

Om Seger får speltid mot Spanien så blir det landskamp 241 i den svenska tröjan, vilket ingen annan svensk landslagsspelare spelat tidigare. Som 38-åring tog hon nu ett beslut som var svårt att fatta.

– Det har så klart varit en process att landa i det här beslutet. Jag tror någonstans att oavsett när jag tagit det så skulle jag aldrig känt att det var 110 procent rätt, eftersom jag levt med det här under så många år, och tillbringat mer än hälften av mitt liv tillsammans med många i landslaget, säger Seger och fortsätter:

– Men jag har pratat med nära och kära, lagkamrater, och fått känna på det. Det har också varit ett år med många småskador. Så det känns som rätt tid och rätt beslut, med tanke också på att det är ett nytt år utan mästerskap som väntar.

Caroline Seger har två OS-silver och tre VM-brons under sin 18-åriga tid i landslaget. Mellan hösten 2009 och hösten 2023 var hon lagkapten för det svenska damlandslaget.

Uppdaterad 3 december, 2023