Foto: Bildbyrån

En stark seger avrundade EM-kvalåret för de svenska damerna. Men hur är läget i gruppen egentligen och vad krävs framöver för att man ska nå hela vägen till ett nytt mästerskap? Vi har sammanställt läget och även tittat på ställningarna i de övriga grupperna.

Sverige och Island ligger båda på nio poäng efter tre raka segrar i de inledande kvalmatcherna. Båda lagen har släppt in ett ynka mål hittills och svenskorna har för tillfället övertaget i samband med sina stora segrar mot Ungern och Slovakien. Det ungerska laget intar för tillfället gruppens tredjeplats med tre poäng och på jumboplaceringarna ligger Ungern och Lettland som hittills inte plockat några poäng.

Skärmdump av den aktuella tabellen

Ännu har Sverige och Island inte hunnit möta varandra i kvalet, vilket gör att matcherna sinsemellan kommer bli otroligt viktiga för att kunna säkra en EM-plats. Bortamötet sker i juni nästa år och kvalet avrundas sedan med en ödesmatch på svensk mark i september. Inför matchen i juni kommer Island ha hunnit med en match mer, vilket gör att en svensk seger här skulle ge ett jämnt resultat. Skulle det istället bli oavgjort eller en förlust blir det otroligt viktigt att man presterar bra under resterade del av kvalet.

Nu väntar ett längre uppehåll för Sverige som drar igång sitt kval på nytt först i april månad. Gruppens bottenlag kommer hinna med matcher i november och det återstår att se om till exempel Slovakien eller Ungern kan knipa in poängmässigt.

Dessa matcher har Sverige kvar att spela under EM-kvalet:
Tisdag 14/4 2020 Sverige – Ungern
Torsdag 4/6 2020 Slovakien – Sverige
Tisdag 9/6 2020 Island – Sverige
Torsdag 17/9 2020 Sverige – Lettland
Tisdag 22/9 2020 Sverige-Island

Läget i de övriga grupperna

I flera av de andra kvalgrupperna är det precis som i Sveriges grupp lag som redan nu dragit iväg poängmässigt. I grupp B står till exempel både Danmark och Italien på 12 poäng efter fyra raka segrar och har här ett stort försprång mot övriga lag. Även Tyskland i grupp I och Nederländerna i grupp A har samlat ihop tvåsiffriga poäng och har en god marginal mot grupptvåorna på sex pinnar. I övriga grupper är läget ännu öppet och mycket kan hända under det kommande året.

>> Här hittar du alla grupper i EM-kvalet

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här