Expekt

Äntligen ska damlandslagen få spela Nations League-fotboll. Nu har grupperna till Nations League säsongen 2023/24 lottats där Sverige hamnar i A-gruppens Grupp A4 tillsammans med Spanien, Italien och Schweiz. Nedan listar vi information om damernas Nations League-spel samt alla grupper till den kommande säsongen.

Likt herrlandslagens öde de senaste åren så börjar träningslandskamperna suddas ut desto mer när UEFA Nations League nu kommer att nå damlandslagen i fotboll. Från och med i höst (september) kommer Nations League att vara ett tillägg till den långa landslagssäsongen samt agera kvalspel till OS 2024 samtidigt som den blir avgörande i en del av EM-kvalet mot Europamästerskapet 2025 i Schweiz.

Denna upplaga kommer att avgöra placeringarna inför nästa års EM-kval mot mästerskapet i Schweiz, där man får tillhöra A-divisionen, B-divisionen och C-divisionen men framför allt blir det också ett OS-kval där de två toppnationerna når OS tillsammans med värdnationen Frankrike.

Så funkar Nations League

Damernas Nations League består av tre divisioner – A, B och C – med fyra grupper i A- och B-divisionen samt med totalt fem grupper i C-divisionen. Sverige kommer att tillhöra den första seedningsgruppen (A-divisionen) och kommer lottas in i en grupp om totalt fyra lag, där man spelar sex gruppspelsmatcher under hösten 2023 med start i september. Finalspelen spelas i februari tillsammans med upp- och nedflyttningsmatcher.

Nations League innehåller upp- och nedflyttning där de två sista lagen i A-divisionen och B-divisionen riskerar nedflyttning. Det lag som slutar sist i varje grupp åker automatiskt ned en division till nästa gångs Nations League medan laget som hamnar näst sist kommer att kvala för att behålla sin plats. Från C-divisionen (den lägsta av tre divisioner) kan man endast avancera uppåt eller stanna kvar samtidigt som man också är med och kvalar mot framtida mästerskap.

Syftet med Nations League är att införa fler tävlingsmatcher mot motstånd i samma ”ranking-kategori” samt att förenkla kvalsystemet mot EM och VM i framtiden, detta då Nations League blir helt avgörande i samtliga kval så länge turneringen är aktuell.

Nations League för damer agerar kval till OS 2024 i Paris och kommer fortsatt vara ett kvalspel mot framtida olympiska spel. Frankrike är i år direktkvalificerade i egenskap av värdnation men ytterligare två europeiska länder ska också ta sig till de Olympiska Spelen och detta genom att ta sig till finalen i Nations League. En tredjeplats i turneringen kan räcka ifall Frankrike är en av finalnationerna. Först krävs gruppseger i A-divisionen för att sedan nå semifinaler och slutligen finalen för den så viktiga OS-platsen.

Alla placeringar in till nya Nations League efter denna avslutade säsong kommer bli avgörande inför EM-kvalet mot EM 2025. Hamnar man i A-divisionen igen så har man en stor chans att nå EM jämfört med om man hamnar i B- eller C-divisionen.

Seedningsgrupperna inför lottningen (A-divisionen)

Pott 1: Sverige, England, Frankrike, Tyskland
Pott 2: Spanien, Nederländerna, Norge, Danmark
Pott 3: Italien, Belgien, Österrike, Island
Pott 4: Schweiz, Wales, Portugal, Skottland

Lottade grupper (A-divisionen)

Grupp A1:
England
Nederländerna
Belgien
Skottland

Grupp A2:
Frankrike
Norge
Österrike
Portugal

Grupp A3:
Tyskland
Danmark
Island
Wales

Grupp A4:
Sverige
Spanien
Italien
Schweiz

Alla övriga grupper i Nations League (B- och C)

Division B

Grupp B1:
Irland
Nordirland
Ungern
Albanien

Grupp B2:
Finland
Rumänien
Slovakien
Kroatien

Grupp B3:
Polen
Serbien
Ukraina
Grekland

Grupp B4:
Tjeckien
Slovenien
Bosnien & Hercegovina
Belarus

Division C

Grupp C1:
Malta
Moldavien
Lettland
Andorra

Grupp C2:
Turkiet
Luxemburg
Litauen
Georgien

Grupp C3:
Azerbajdzjan
Montenegro
Cypern
Färöarna

Grupp C4:
Israel
Estland
Kazakstan
Armenien

Grupp C5:
Nordmakedonien
Kosovo
Bulgarien

Uppdaterad 7 september, 2023