Uppdaterad 7 september, 2023

Lottningen till damernas första UEFA Nations League är genomförd. Sverige hamnade i Grupp A4 tillsammans med Spanien, Italien och Schweiz i något av en tuff grupp för svensk del. Efter lottningen deltog förbundskapten Peter Gerhardsson i en digital pressträff där EM-fotboll.se fick en pratstund med Gerhardsson där han beskriver sina tankar om lottningen och Nations League-upplägget.

Tisdagseftermiddagen innehöll en historisk lottning när UEFA lottade Women’s Nations League, den allra första turneringen i ordningen. Den första turneringen kommer i första hand agera OS-kval (två platser tilldelas) men också som en ny tävlingsturnering för de europeiska landslagen där man kan vinna titeln i februari 2024.

Sverige tillhör de absoluta toppnationerna i världen och var seedade som topp fyra inför lottningen och kommer därför att spela i A-divisionen till hösten. Efter gruppernas lottning stod det klart att Sverige ställs mot Spanien, Schweiz och Italien i sin grupp i Nations League. Förbundskapten Peter Gerhardsson deltog i en digital pressträff efter lottningen och fick kommentera Nations League-hösten. Peter Gerhardsson var på glatt humör efter en resa till Italien i helgen och en målfest i damernas Serie A med flera svenskar inblandade.

– Jag visste att det skulle bli så här, därför var jag i Italien i söndags och såg Milan mot Juventus. Så jag har förberett mig bra, jag har lite ingångar där (hos UEFA, reds anm.), skämtar förbundskaptenen till EM-fotboll.se och fortsätter:

– Nejdå. Men det är tre bra lag som ska spela VM i sommar och tre lag som vi kommer ha bra koll på framöver. Tre lag som vi mötte förra året med lite olika förutsättningar med Italien i Algarve Cup, Schweiz i EM och Spanien i en träningslandskamp så det är alltid lite olika ingångar.

– Det är en lottning och jag kan inte påverka den. Det är långt dit och dröjer väl fem månader innan vi möter något av de här lagen så att vi kommer ha bra koll på dem och de bra koll på oss, framför allt efter VM här. Vi kommer hantera det på bästa sätt vi kan.

Upplägget

Nations Leagues gruppspel är uppdelat i tre divisioner (A, B och C) baserat på ländernas ranking i UEFA:s koefficient-system. Detta har placerat Sverige i A-divisionen. Nations League kommer sedan påverka nästa års EM-kval mot EM 2025 i Schweiz, där Sverige och många fler länder hoppas hamna i A-divisionen igen för att öka sina chanser till EM-spel. Och förbundskapten Gerhardsson är nöjd med att Sverige nu får ställas mot absolut toppmotstånd i riktiga tävlingsmatcher till hösten.

– Det som är intressant med det här upplägget är att nu är det inte likadant som det varit förut med EM-kval och VM-kval där man har ett par bra lag och några mindre nationer. Utan nu är det 16 riktigt bra nationer i A-divisionen, säger han till EM-fotboll.se.

Det skulle kunna finnas negativa aspekter med UEFA:s nya landslagsturnering. I och med att den också (i framtiden) ska fungera som EM-kval och VM-kval så kommer de reguljära kvalgrupperna att tas bort inledningsvis. Detta kan införa färre matcher mellan toppnationer, likt Sverige, och bottennationer som exempelvis Georgien. Något som skulle kunna öka klyftorna inom den europeiska damfotbollen och skapa fler matcher mellan länder på samma nivå men färre matcher mellan nationer på olika nivåer.

– Man får lita på att UEFA har gjort en genomgång där likt så som de har gjort på herrsidan. Det är ju olika kommittéer och allt sånt där och jag har personligen inte varit inblandad i det, säger Peter Gerhardsson till EM-fotboll.se och fortsätter:

– Rent konkret så kan man säga att vi mötte Georgien här i VM-kvalet och vann enkelt och vad det innebär för georgisk fotboll och så vidare, det är mer UEFA:s ansvar. Jag har inte koll på det hela. Men för oss känns det naturligtvis bra att få de här tävlingsmatcherna, sen kan det finnas nackdelar för de andra nationerna men jag är inte insatt i den frågan.

Framtida trupputtagningar

När Nations League infördes för herrlandslag så innebar det en förändring för Janne Andersson och hans landslag. Herrlandslagets förbundskapten hade under tidigare träningslandskamper formerat två helt olika svenska startelvor för att testa nya spelare. När sedan fler tävlingslandskamper fördes in så fick också färre spelare chansen i herrlandslaget landskamper.

Även Peter Gerhardsson har varit givmild i antal spelminuter för de spelarna som varit en del av damlandslagets samlingar och han har velat testa många spelare i landslagsmiljön. Med fler tävlingsmatcher in och fler träningslandskamper ut så kan det även bli en förändring i hans framtida trupputtagningar.

– Det kan förändra lite naturligtvis. Framför allt kanske matchningen. Men ofta är det enklare både för oss ledare och spelarna att spela tävlingsmatcher. Man går ”all in” för att vinna matchen och man gör kanske inte fem eller sex byten som vi brukar kunna göra i träningslandskamper, säger han till EM-fotboll och fortsätter:

– Det är ju sånt man kan göra för att titta på fler spelare och man tittar på belastning och så vidare. Men nu är det skarpt läge i alla de här matcherna och med tanke på att det är bra nationer så behöver vi tävla på ett riktigt sätt vilket jag personligen tycker är kul. Vi kommer ju få dubbellandskamper nu och där är ju inte en av matcherna träningslandskamper, så vi kommer behöva de 23 bästa spelarna för stunden.

Nations Leagues gruppspel sparkas igång i september månad 2023. Finalspelet i turneringen spelas i februari nästa år. Dessförinnan ska dock Peter Gerhardsson och hans landslag äntra VM 2023 i Australien och Nya Zeeland i sommar.