Expekt

Under söndagen inleds den sista gruppspelsomgången där de 24 EM-lagen jagar poäng som kan vara extremt viktiga för lagens framtid i mästerskapet. Vi summerar läget i alla grupper och vilka som har möjlighet att nå åttondelsfinal. 

Grupp A

Vinnaren i grupp A kommer spela sin åttondelsfinal mot tvåan i grupp C. Grupptvåan spelar sin åttondelsfinal mot tvåan i grupp B. Tar sig även grupptrean vidare får man möta antingen vinnaren i grupp B, E eller F.

Tyskland

Laget är redan klara för slutspel, antingen som gruppetta eller grupptvåa. Tar man minst en poäng mot Schweiz vinner man gruppen.

Schweiz

Vid vinst mot Tyskland blir man gruppetta, vid oavgjort blir man grupptvåa och vid förlust kan det ändå gå vägen, så länge Skottland inte vinner mot Ungern.

Skottland

Kan klättra upp på en andraplats, men då krävs det en större vinst i sista omgången samtidigt som Schweiz blir utan poäng. Detta tar upp bägge lag på fyra poäng där målskillnaden får avgöra.

Ungern

Är i princip ute ur kampen om slutspelsplatserna. Vid vinst mot Skottland slutar man som grupptrea, men frågan är om tre poäng räcker för ett avancemang.

Grupp B

Vinnaren i grupp B kommer spela sin åttondelsfinal mot trean i grupp A, D, E eller F. Grupptvåan spelar sin åttondelsfinal mot tvåan i grupp A. Tar sig även grupptrean vidare får man möta antingen vinnaren i grupp E eller F.

Spanien

Spanien är klara som tabelletta i grupp B på sex stadiga poäng. Även om Italien skulle tangera denna siffra kan de inte passera i och med förlusten i det inbördes mötet.

Italien

Italien står relativt säkra som grupptvåa om det inte blir en total flopp mot Kroatien. Blir det vinst avancerar man som grupptvåa.

Slutar den matchen oavgjort går man upp på fyra poäng och en position som Albanien inte kan ta ifrån dem i och med regeln om inbördes möten.

Blir det istället en förlust ser läget tuffare ut, då Kroatien klättrar förbi och puttar ned laget till en tredjeplats, eller en potentiell fjärdeplats om Albanien samtidigt skulle vinna mot ett Spanien som kanske sparar på krafterna inför åttondelsfinalen.

Albanien

Albanien går egentligen bara för seger i sin match mot Spanien, då det är var som krävs för att ta sig in i slutspelskampen. Skulle man lyckas med detta kan man sluta såväl tvåa som trea i gruppen, där poängen bör räcka till för att kunna avancera även som en av de bästa grupptreorna.

Kroatien

Kroatien har inte alls presterat såsom många hade hoppats på inför det här mästerskapet och får se mötet med Italien som en riktig måste-match.

Ett oavgjort resultat kan göra att man passerar Albanien, men två poäng lär inte räcka för ett avancemang som grupptrea. Seger är det enda att sikta in sig på, där man med lite flyt kan segla upp på en andraplats i gupp B.

Grupp C

Vinnaren i grupp C kommer spela sin åttondelsfinal mot trean i grupp D, E eller F. Grupptvåan spelar sin åttondelsfinal mot vinnaren i grupp A. Tar sig även grupptrean vidare får man möta antingen vinnaren i grupp E eller F.

England

England må toppa tabellen på fyra poäng för tillfället, men kan fortfarande dala ner till både en andra och tredje plats. Vinner England sin sista match mot Slovenien tar de ett kliv upp på sju poäng och säkrar gruppsegern.

Blir det en delad poäng slutar man på fem poäng, en siffra som Danmark kan tangera och passera då det i detta fall handlar om målskillnad i striden om gruppsegern.

Blir det istället en förlust kommer Slovenen putta ner England på en andraplats, något som sedan kan bli en tredjeplats om Danmark samtidigt vinner mot Serbien.

Danmark

Det danska landslaget kan egentligen hamna på alla placeringar i gruppen efter den sista gruppspelsdagen. Vid seger mot Serbien går man upp på fem poäng, en siffra som Slovenien också kan nå om de vinner mot England. I detta fall blir det målskillnaden som avgör vem som placerar sig överst då Slovenien och Danmark spelade oavgjort mot varandra. Samtidigt får man inte glömma bort England, som även de kan hamna på fem poäng om det blir oavgjort i den matchen.

Spelar Danmark och Serbien oavgjort slutat danskarna på tre poäng vilket kan räcka till en andraplats om England tar poäng mot Slovenien. Men även här kan det bli en fråga om målskillnad, eller till och med disciplinära poäng, som avgör.

Vid förlust kommer Serbien putta ner Danmark på en tredjeplats, något som även kan sluta i en fjärdeplats om Slovenien presterar bra mot England.

Slovenien

Slovenien kan även de sluta på i stort sätt alla placeringar i grupp C. Vinst mot England tar laget upp på fem poäng, en siffra som även Danmark når vid vinst. Detta skulle innebär att laget blir gruppetta eller grupptvåa.

Vid oavgjort når laget tre poäng vilket gör att man slutar som grupptrea så länge Serbien inte vinner över Danmark. Då puttas Slovenien ner till en fjärdeplats.

Serbien

Serbien har egentligen inte råd att gå för något annat än en vinst i sin match mot Danmark. Det skulle göra att laget klättrar upp på en andraplats, så länge Slovenien inte vinner över England. Då skulle Serbien sluta som grupptrea, troligen med tillräckligt med poäng för att gå vidare även från denna position.

Om Serbien endast tar en poäng mot Danmark kliver man upp på två poäng, som även Slovenien slutar på vid förlust mot England. Då handlar kampen om tredjeplatsen om målskillnad.

Blir man helt utan poäng så befäster man sin position som gruppfyra.

Grupp D

Vinnaren i grupp D kommer spela sin åttondelsfinal mot tvåan i grupp F. Grupptvåan spelar sin åttondelsfinal mot tvåan i grupp E. Tar sig även grupptrean vidare får man möta antingen vinnaren i grupp B, C eller E.

Nederländerna

Nederländerna toppar just nu grupp D, detta tack vare att de gjort fler mål än tvåan Frankrike som ligger hack i häl. Blir det vinst mot Österrike går man upp på sju poäng, en siffra som bara just fransmännen kan utmana på. Om de båda går vinnande ur sina matcher blir det återigen en fråga om målskillnad eller antalet gjorda mål som avgör vem som vinner gruppen.

Tar Nederländerna bara en poäng slutar laget på fem poäng, något som fortfarande kan räcka till gruppseger om Polen utmanar Frankrike och tar poäng. Går Frankrike dock och vinner slutar Nederländerna som grupptvåa i detta fall.

Blir det istället förlust för Nederländerna går Österrike om och upp på sex poäng, samtidigt som det för Frankrike bara krävs en poäng för att putta ner Nederländerna till en tredjeplats.

Frankrike

Frankrike kan precis som Nederländerna sluta etta, tvåa eller trea i grupp D. Vid vinst mot Polen kan man vinna gruppen beroende på hur det går för Nederländerna.

Blir det en oavgjort strid mot Polen slutar laget på fem poäng, något som kan räcka till en andraplats, eller en tredjeplats om Österrike skulle vinna mot Nederländerna och passera upp i topp.

Förlorar Frankrike mot Polen är gruppsegern borta och man slutar antingen som tvåa eller trea.

Österrike

Österrike ligger just nu på tre poäng och går egentligen bara för vinst mot Nederländerna. Detta skulle ta laget upp på sex poäng, en siffra som kan räcka för gruppseger. Samtidigt kan Frankrike vid vinst gå upp på sju poäng vilket skulle putta ner laget till en andraplats.

Vid oavgjort mot Nederländerna går man upp på fyra poäng, samma poäng som även Frankrike står kvar på om de skulle förlora mot Polen. Då Frankrike vann mot Österrike kan laget inte passera upp på en andraplats med detta resultat.

Slutar gruppspelsfinalen med förlust för Österrike slutar man på just en tredjeplats i gruppen.

Polen

Polens chanser för avancemang är redan nu över, då det krävs en seger för att gå upp på Österrikes nuvarande tre poäng. I och med regeln om inbördes möten, där Österrike vann med 3-1, kommer laget oavsett vad sluta på en fjärdeplats.

Grupp E

Vinnaren i grupp E kommer spela sin åttondelsfinal mot trean i grupp A, B, C eller D. Grupptvåan spelar sin åttondelsfinal mot tvåan i grupp D. Tar sig även grupptrean vidare får man möta antingen vinnaren i grupp B eller C.

Slovakien och Ukraina är de enda lag som hunnit med två matcher såhär långt i gruppen, där de båda lyckats samla ihop tre poäng – en siffra som brukar innebära att man utmanar om gruppens andraplats.

Belgien och Rumänien spelar sina andra matcher först under lördagskvällen, ett möte där Rumänien går in med tre poäng samtidigt som Belgien hoppas kunna ta sig in i kampen om ett avancemang på riktigt.

Grupp F

Vinnaren i grupp F kommer spela sin åttondelsfinal mot trean i grupp A, B eller C. Grupptvåan spelar sin åttondelsfinal mot vinnaren i grupp D. Tar sig även grupptrean vidare får man möta antingen vinnaren i grupp B eller C.

Lagen spelar sina andra matcher under dagen idag, där mycket kan komma att avgöras. I dagsläget toppar Turkiet och Portugal med tre poäng vardera och idag möts just dessa lag i en tuff kamp i Dortmund.

Georgien och Tjeckien kommer redan i eftermiddag göra sitt bästa för att plocka sina första EM-poäng, där en förlust minskar chanserna för avancemang rejält.

Uppdaterad 22 juni, 2024