Bet365

Uppdaterad 12 september, 2023

Sverige tappade EM-platsen i andra halvlek. Efter en stark första halvlek släppte Sverige in tre tidiga mål i andra halvlek och förlorade till slut med 1-3 mot Österrike i EM-kvalet. Nu är Sverige sju poäng bakom Österrike och Belgien med tre matcher kvar att spela av EM-kvalet.

Under den sena tisdagskvällen stod Sveriges herrlandslag i fotboll inför en ödesmatch på Friends Arena i Solna när tabelltvåan i kvalgrupp F, Österrike, gästade nationalarenan. Sverige kom in till mötet med självförtroende efter segern mot Estland häromdagen men också med kniven mot strupen då Blågult var tvingade till seger efter den svaga våren i EM-kvalet där man bland annat förlorade mot just Österrike på bortaplan (2-0). Vid förlust skulle en EM-plats till Tyskland nästa sommar vara så gott som körd, inte heller ett oavgjort resultat skulle vara till någon speciell fördel för svensk del då Belgien och Österrike hade fyra poängs försprång inför tisdagens matcher.
Förbundskapten Janne Andersson formerade en startelva likt startelvan mot Estland med undantaget att Albin Ekdal ersatte Samuel Gustafson på centrala mittfältet. Ken Sema fick därmed chansen igen efter succématchen mot Estland och likaså Linus Wahlqvist.

Första halvlek

EM-fotboll.se var på plats i Solna för att bevittna ödesmatchen där drygt 40 000 biljetter var sålda dagen före avspark och där många slöt upp för att stötta det svenska herrlandslaget i landskampen. En stark nationalsång lade grunden för en häftig match på Friends Arena mellan två lag som jagar en EM-plats.

Matchen började i mycket duellspel där Blågult framför allt skickade längre bollar mot anfallsduon Gyökeres och Isak. Viktor Gyökeres hade första avslutet på mål efter en fin passning från Dejan Kulusevski men Sporting-anfallaren fick inte till någon träff i avslutet och Alexander Schlager i det österrikiska målet kunde rädda på ett enkelt sätt. Nästa läge kom ett par minuter senare när Alexander Isak nickade på mål, även den gången utan resultat.

Sverige började de första sju-tio minuterna i offensiv riktning och spelade igång den gula väggen på läktaren. Dejan Kulusevski var het på högerkanten och skapade nästa svenska läge efter bara tio minuter och Blågult fick frukt på sina långa bollar mot ett Österrike som pressade den svenska backlinjen högt. Österrike hade själva en boll i nät efter första tio minuterna men Marcel Sabitzer sprang offside innan han sköt bollen i mål.

Det var en rejäl rivstart på Friends Arena med ett högt tempo där båda lagen pressade högt i försvarsspelet. Ken Sema skapade ett läge för Viktor Gyökeres på egen hand med ett fint inlägg som Gyökeres fick på mål men inte i mål, detta efter dryga kvarten. Sverige var absolut bäst under första 25 minuterna i matchen och hade flest farligheter men utan resultat på måltavlan vilket såklart oroade då Blågult gärna hade fått vinna matchen med fler än ett mål för att knappa in på de inbördes mötena mot Österrike efter 2-0-förlusten i Wien.

Efter halvtimmen spelad fick Sverige nästa bra läge när Viktor Gyökeres drev fram centralt och spelade ut till Dejan Kulusevski till höger och där Kulusevski slog ett bra inlägg till en framforcerande Alexander Isak som gled fram ett avslut utanför.

Den första halvleken var händelserik men mållös där Sverige absolut var det drivande laget gällande målchanser där den offensiva kvartetten med Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Viktor Gyökeres och Alexander Isak skapade chanser framåt med hjälp av sina lagkamrater. Oavgjort till 0-0 efter 45 spelade minuter i Solna.

Andra halvlek

I halvtidsvilan gjorde Janne Andersson inga byten utan han var nöjd med att fortsätta med startelvan en bit in i andra halvlek också. Inte heller Österrike gjorde några byten trots att man haft problem framför allt på sin vänsterkant i försvaret.

Både Sverige och Österrike skapade halvchanser under de första fem minuterna där framför allt bortalaget kanske flyttade upp sina positioner i offensiven lite mer jämfört med stora delar av första halvlek. Och detta gav resultat på måltavlan. Efter ett slarvigt försvarsspel av Sverige i samband med ett inkast kom ett perfekt avvägt inlägg till Michael Gregoritsch som nickade in 0-1 för Österrike eter 53 minuter.

Kallduschen för Sverige kom inte i något bra läge där Blågult nu var tvingade till två mål för att hålla EM-drömmen vid liv, högst troligt. Men det skulle bli värre. Efter slarv på mittplan fick Österrike en kontring och efter ett tveksamt försvarsspel kunde Marko Arnautovic sätta dit 0-2 i den 56:e matchminuten, bara tre minuter efter ledningsmålet.

Janne Andersson förberedde offensiva byten direkt efter 0-2-målet där Jesper Karlsson och Samuel Gustafson gjorde sig redo för inhopp. Albin Ekdal och Emil Forsberg fick gå ut till förmån för Karlsson och Gustafson. Det blev lite ”Hawaii” i Sveriges jakt på mål vilket absolut hade kunnat stänga matchen helt med en österrikisk kontring i fyra mot två men där Robin Olsen avvärjde.

Det blev en dyster stämning på Friends Arena efter de österrikiska målen där spelarna på planen såklart skakades av de båda kallduscharna. Och värre skulle det se ut att bli då Österrike i en ny kontring fick med sig en straffspark efter att Isak Hien fällde Phillipp Mwene i straffområdet och den nederländska domaren kunde inte göra annat än att peka på straffpunkten. Från elva meter stegade Marko Arnautovic fram och bombade dit 0-3 i mitten av målet.

Blågult fortsatte byta i jakten på reduceringsmål men det blågula laget såg uppgivet ut av rimliga anledningar. Sverige skapade egentligen ingenting efter Österrikes sista mål trots att man var framåtlutade och det kändes mest som att matchen var på väg att spelas av samtidigt som vissa delar av publiken lämnade läktarna på nationalarenan.

Det blev en tuff tisdagskväll i huvudstaden när Sverige med allra största sannolikhet bommade EM 2024 i Tyskland. Matchen slutade 1-3 mot toppkonkurrenten Österrike och delar av publiken buade ut det svenska landslaget efter slutsignalen. Emil Holm satte dit reduceringen i den 90:e matchminuten.

I och med förlusten har nu Sverige bara sex poäng efter fem spelade matcher i EM-kvalet och man ligger sju poäng bakom Österrike och Belgien med 13 poäng vardera. Med nio poäng att spela om under de tre återstående matcherna måste Blågult nu förlita sig på ett mirakel för att nå EM-slutspelet i Tyskland 2024.

Sverige – Österrike, 1-3 (0-0)

’53 0-1 Michael Gregoritsch
’56 0-2 Marko Arnautovic
’69 0-3 Marko Arnautovic
’90 1-3 Emil Holm

Så startade Sverige

Robin Olsen

Linus Wahlqvist Egnell (ut ’75), Isak Hien, Victor Nilsson Lindelöf, Ken Sema

Dejan Kulusevski, Jens Cajuste (ut ’75), Albin Ekdal (ut ’64), Emil Forsberg (ut ’64)

Viktor Gyökeres, Alexander Isak (ut ’83)

Inhoppare:
Samuel Gustafson (’64), Jesper Karlsson (’64), Emil Holm (’75), Viktor Claesson (’75), Robin Quaison (’83).


Irland - Nordirland