Expekt

Kylian Mbappé var tillbaka för Frankrike efter sin skada mot näsan. Då spelade Frankrike oavgjort för andra gången i Grupp D, för att tappa förstaplatsen i gruppen. Österrike är istället gruppsegrare, efter en imponerande vinst mot Nederländerna.

Under tisdagskvällen den 25 juni spelade Frankrike mot Polen i Grupp D. Fransmännen var klara för åttondelsfinal inför matchen men sökte en seger för att vinna gruppen. Polen var å sin sida utslagna redan inför matchen och hade inget att spela för, mer än äran. En stor fråga inför mötet var om Kylian Mbappé skulle komma tillbaka till spel, efter sin näsfraktur. Tillbaka till spel var han också, superstjärnan.

Kylian Mbappé startade i anfallet med lagkaptensbindeln på armen och fick se sitt Frankrike möta ett väldigt hungrigt Polen, som spelade 0-0 mot fransmännen i första halvlek. Tio minuter in i andra halvlek fick Frankrike straff och från elva meter stegade Kylian Mbappé fram, och gjorde inga misstag när han rullade dit 1-0 till Frankrike. Stjärnan var tillbaka i spel, och då gjorde fransmännen mål igen i detta EM.

Med Frankrikes mål var man uppe i gruppledning då Nederländerna låg under mot Österrike parallellt (1-2). Frankrike ville därmed gärna kontrollera sin ledning för att säkra en förstaplats i gruppen, och ett på pappret ”lättare” motstånd i åttondelsfinal, i tabelltvåan från Grupp F.

Men Polen kunde också få straff. Med kvarten kvar fick polackerna en straffspark, som Robert Lewandowski skulle förvalta. Polen-kaptenen väntade dock för länge med sitt avslut och Mike Maignan kunde rädda straffen för Frankrike. Vilket innebar att det var fortsatt 1-0 på tavlan trots två straffsparkar i matchen. Men Mike Maignan gick för tidigt enligt VAR-rummet, och straffen fick slås om. Då gjorde Lewandowski exakt samma variant, och satte bollen i nät till 1-1 för Polen. Heta minuter! Parallellt tog Österrike ledningen med 3-2 mot Nederländerna för att sätta sig själva på en förstaplats i gruppen för stunden.

Frankrike pressade på för att återta ledningen i gruppen, och ledningen i matchen mot Polen. Men polackerna stred hårt för sin poäng, och ville inte släppa någon gruppseger till fransmännen. Medan Österrike höll ihop mot Nederländerna och vann med 3-2 så vann man också gruppen. Österrike slutar alltså etta i Grupp D, Frankrike tvåa och Nederländerna trea efter en rysarafton i Tyskland.

Frankrike – Polen, 1-1 (0-0)

’56 1-0 Kylian Mbappé (str)
78 1-1 Robert Lewandowski

Uppdaterad 25 juni, 2024