Expekt

Stanislav Lobotka blev matchens lirare i 0-1-segern mot Belgien för Slovakien. Napoli-mittfältaren var stolt efter matchen.
– Det är så här det ska vara, att alla kommer ihop tillsammans, säger Lobotka på presskonferensen i Frankfurt.

Det blev ingen premiärkväll i belgisk smak i belgarnas första match i fotbolls-EM 2024. Istället fick Slovakien, som många trodde skulle bli ett bottenlag i Grupp E, jubla mest och högst efter 0-1 och ett tidigt ledningsmål. Efter de tre poängen intog mittfältsgeneralen Stanislav Lobotka podiet på presskonferensen i Frankfurt. Visst, Slovakien gör sitt tredje raka EM. Men man är fortsatt en liten fotbollsnation i sammanhanget.

– Den här segern betyder väldigt mycket, inte bara för mig utan också för hela den slovakiska nationen. Det ger oss mycket energi för resten av turneringen, för både tränaren och oss spelare. Folk har tvivlat på tränaren (Francesco Calzona) men han visade verkligen idag att han spelar en bra fotboll, och att den är vinnande. Så jag är glad, säger Lobotka.

Slovakien hade ett ganska starkt stöd på plats i Frankfurt, med god konkurrens från belgiska supportrar. När Belgien pressade på i andra halvlek var Stanislav Lobotka en hjälte på centralt mittfält tillsammans med Juraj Kucka. Duon och övriga laget fick också god hjälp från sina fans.

– De har rest långt för att ta sig hit. Mot slutet av matchen kände vi verkligen deras energi, när vi började bli trötta. Det är så här det ska vara, att vi alla (fans och spelare, reds anm.) kommer ihop tillsammans för att uppnå stora saker, säger Stanislav Lobotka.

Nyckeln till segern var Slovakiens mod och vilja att spela sitt eget spel under förbundskaptenen Francesco Calzona.

– Jag tror att nyckeln var att vi inte var rädda där ute, även om det var Belgien på andra sidan. Vi gjorde vårt allra bästa och hade lite tur med oss, men vi har bevisat att vi kan tävla mot alla. Och det gäller inte bara det taktiska utan även hur vi spelar med hjärtat utanpå kroppen, säger Lobotka på presskonferensen och avslutar.

EM-fotboll.se är ackrediterad media hos UEFA och har tillgång till presskonferenser den vägen. Reporter Juuso Sallinen är dessutom på plats i Tyskland för sajtens räkning och Hampus Kjellberg ansluter senare under turneringens gång.

Uppdaterad 17 juni, 2024