Expekt

Efter två sena mål mot Rumänien står det nu klart att Nederländerna tagit sig till kvartsfinal i EM 2024.

Nederländerna gick vidare som grupptrea och ställdes under tisdagen mot Rumänien, som vann sin grupp, i EM-åttondelsfinal på Allianz Arena i Tyskland. Matchen inleddes med ett anfall från Rumänien, som satte en hög press direkt. Marin spelade in bollen till Hagi som var nära att nå högst, men istället blev liggande på grund av en huvudskada som ledde till ett längre avbrott.

Utöver Rumäniens första läge var det en lugn start på matchen. Tio minuter in i matchen skapar Nederländerna sin första farliga sekvens i sista tredjedelen. Simons spelade fram till Depay som kom fri och sköt med vänsterfoten rakt på målvakten Nita, men det var avvinkat för offside.

Rumänien svarade med ett fint anfall där Dennis Man avancerade bakom försvaret och avslutade strax ovanför ribban. Matchens första hörna tillföll Nederländerna, men trots ett nytt försök strax efter blev det inget farligt läge. Laget började pressa mer och det märktes att de kom in mer i matchen. Detta gav utdelning snabbt när Cody Gakpo fick bollen på vänsterkanten, vände in till höger och avlossade ett skott som gick in mellan målvakten och stolpen. Nederländerna tog ledningen med 1-0 efter 20 minuters spel.

Efter målet var Rumänien tydligt skakade. Efter en halvtimme spelad var hörnstatistiken 7-0 till Nederländerna, som tog över mer och mer av matchen. Nästa stora chans kom när Dumfries fick en fantastisk boll av Reijnders och passade in till Depay, men Dragusin sträckte ut sina långa ben och styrde bollen till hörna.

Efter en duell tvingades den rumänske spelaren Magos gå ut och ersattes av Bogdan Racovitan. Dumfries imponerade i första halvlek och inkomna Racovitan fick snabbt känna på det när han försökte täcka ut bollen till inspark, men Dumfries var snäppet vassare och slog in den till Xavi Simons. Simons dribblade lite för mycket och fick till slut iväg ett svagt avslut.

Halvleken avslutades med en rumänsk hörna som inte resulterade i något farligt, och Nederländerna gick till pausvila med en 1-0-ledning.

Andra halvlek

Nederländerna gjorde ett byte i halvlek, där Steven Bergwijnin gick ut och ersattes av Donyell Malen.

Första händelsen efter att matchen sattes igång efter vila blev en offensiv frispark för Rumänien efter att de Vrij gick in hårt på Stanciu. Frisparken lyftes in, men Verbruggen kunde boxa undan, dock var det nära att en rumänsk spelare nådde bollen med huvudet.

Nederländerna fortsatte på andan från första halvlek och var farliga framåt. En stökig situation i straffområdet var nära att resultera i 2-0 till Nederländerna när Dumfries spelade in till Malen, som inte fick till ett riktigt avslut. Bollen nådde sedan Depay, som heller inte lyckades förvalta läget, och slutligen missade även Nita.

Nederländerna visade styrka i sitt djupledsspel med fina bollar till sina offensiva spelare, vilket gav dem många chanser. Nita stod för flera fina räddningar, bland annat ett stenhårt skott från Gakpo som styrdes till hörna. Hörnan ledde till ett mål för Nederländerna, men det dömdes bort för offside efter VAR-granskning. Istället fick Nederländerna ett frisparksläge när Marin rev ner Simons, men frisparken gick även den strax utanför.

Med cirka 20 minuter kvar gjorde Rumänien ett trippelbyte i ett försök att få in ny energi på planen. Nederländerna fortsatte att pressa på för att säkra matchen och efter många lägen fick de till slut utdelning. Depay spelade bollen till Gakpo, som dribblade på kortsidan inne i straffområdet. Dragusin trodde att han räddade ut bollen till inspark, men Gakpo nådde bollen med tån och lade in den till Malen, som stötte in bollen i öppen kasse. Men det tog inte slut där. Efter en mycket fin kontring på övertid fick Malen verkligen stänga igen matchen när han gjorde sitt andra mål. Simons gjorde ett fint jobb fram till Malen, som drev framåt innan han vek inåt och sköt in bollen vid första stolpen.

Nederländerna säkrade på så sätt sin kvartsfinalplats efter en välspelad match där de klart var det bättre laget. Ikväll klockan 21:00 får vi se vem av Österrike och Turkiet som gör dem sällskap.

Rumänien – Nederländerna, 0-3 (0-1)
20’ 0-1 Cody Gakpo
83’ 0-2 Donyell Malen
90’+3 0-3 Donyell Malen

Uppdaterad 2 juli, 2024