Expekt

UEFA har beslutat vilka två domare som dömer semifinalerna i Fotbolls-EM 2024. Två pigga och fräscha domare tar plats, däribland tysken Felix Zwayer. En domare som tidigare varit i blåsväder och som haft en ”dispyt” med Jude Bellingham.

Återstår de två bästa domarna till att döma de största matcherna? Det råder det olika åsikter om. Till semifinalmatcherna ska nämligen slovenen Slavko Vinčić döma Spanien mot Frankrike. Det finns väl egentligen inget bekymmer i det, förutom att valet/förturen av slovenen tidigare har ifrågasatts inom europeisk fotboll då han fick döma Europa League-finalen 2022 och UEFA Champions League-finalen 2024. Där vissa tycker att han endast blivit utvald på grund av att UEFA-presidenten Aleksander Ceferin är just från Slovenien.

Den andra domaren i semifinal-sammanhanget är tysken Felix Zwayer. En tysk toppdomare som hållit en hög nivå i nästan ett decennium. Förtjänar tysken att döma en semifinal i just detta EM? Ja, det är faktiskt möjligt. På sin hemmaplan kan han också få förtjäna det. Men valet av Zwayer har även det ifrågasatts.

Anledningen till det är att tysken dömdes för matchfixning 2005 och 16 år senare stod Jude Bellingham (Englands storstjärna) och gjorde uttalanden kring det efter att Zwayer, enligt Bellingham, förstört toppmatchen mellan Borussia Dortmund och Bayern München i Bundesliga. Bellinghams uttalande till norska Viaplay resulterade i 40 000 euro i böter och Zwayer tog en två månader lång paus från dömandet efter den även allmänt kritiserade insatsen.

Nu, tre år senare, ska samme Felix Zwayer döma just Jude Bellingham och hans England i en EM-semifinal. Se intervjun med Jude Bellingham nedan.