Expekt

De regler som gäller inom fotbollens värld brukar oftast vara desamma från år till år och inte heller skilja sig åt mellan olika mästerskap eller ligor. Däremot händer det till och från att mindre korrigeringar i regelböckerna görs, för att testa möjligheterna att införa nya riktlinjer att följa. Sådana test sker just nu under det pågående mästerskapet.

Fyra möjliga byten
En utav de två nya reglerna har testats förr, bland annat under förra årets olympiska mästerskap och innebär att varje lag har möjligheten till att göra ett fjärde byte i matchen om den går till förlängning. Det svenska damlandslaget drog nytta utav detta under OS-slutspelet och ser regeln som ett bra alternativ.

Gula och röda kort till tränare
Den andra regeln innebär kort och enkelt att domaren under matchens gång kan dela ut gula och röda kort till lagens ledare som befinner sig på bänken. Dessa kort kan komma till användning om stämningen på bänken blir för hektisk när till exempel en tränare lägger sig i ett beslut taget utav domaren. Att ett rött kort ska delas ut kräver dock att någon är aggressiv mot eller fysiskt ger sig på någon i motståndarlaget eller domarteamet.

Reglerna testades även under U21-EM tidigare i sommar samt U19-EM för såväl damer som herrar.

Omslagsbilden till detta inlägg är ifrån UEFA:s hemsida