Expekt

Sveriges högerback sedan 13 år tillbaka, Mikael Lustig, slutar i den blågula tröjan. AIK-backen tackar för sig i landslaget efter att ha funderat efter uttåget ur EM.

När Sverige spelade en träningslandskamp under Lasse Lagerbäck mot USA i januari 2008 så gjorde Mikael Lustig debut i landslagströjan. 94 landskamper senare meddelar den notoriske högerbacken att han slutar i landslaget.

Under tisdagsmorgonen meddelar Mikael Lustig på sin Instagram att hans landslagskarriär är över, något som sedan landslaget bekräftar. Åttondelsfinalen i EM mot Ukraina blev Mikael Lustigs sista landskamp för Sverige.

– Att ta på sig Sverigetröjan och sjunga nationalsången med min familj på läktaren, att få vinna och göra svenska folket stolta, det är det största jag varit med om som fotbollsspelare. Jag vill tacka Lasse Lagerbäck, Erik Hamrén och Janne Andersson för att jag fått förtroendet, men också alla ledare och spelare som jag fått dela både glädje och sorg med genom alla år. Tack vare alla ledare och lagkamrater har tiden i landslaget varit en mycket lycklig tid för mig, säger Mikael Lustig till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Den nuvarande förbundskaptenen för Sverige, Janne Andersson, vill tacka Mikael Lustig för hans insatser i landslaget. Både på- och utanför planen.

– Micke har varit en bärande spelare under samtliga år som jag varit förbundskapten. En mycket klok spelare med stor spelförståelse. Hans engagemang, rutin, värme och humor har i allra högsta grad bidragit till att vi haft en så bra sammanhållning i truppen. Jag önskar honom största möjliga lycka till framöver, säger Janne till förbundets hemsida.

Totalt blev det 94 landskamper för Mikael Lustig i den svenska landslagströjan. Med det är han 13:e bäst i svensk landslagshistoria på herrsidan. Han har spelat fyra mästerskap för Sverige. EM 2012, EM 2016, VM 2018 och EM 2021. Han har gjort sex mål i landslaget.

Uppdaterad 3 september, 2021