Expekt

Blågult gästar Serbien i Belgrad ikväll 20:45. Då kan Janne Andersson mönstra en ganska oerfaren elva (tillsammans), med några frågetecken inför matchen. Se en möjlig startelva nedan.

Det vankas Nations League ikväll och Sverige bör få med sig minst en poäng för att kunna ha ett gott utgångsläge mot Slovenien på tisdag i avslutningen av gruppspelet. Sverige har på vägen tappat Emil Krafth (långtidsskadad) och Alexander Isak (lättare skada) sedan den senaste samlingen i juni månad. Även Hjalmar Ekdal, Joakim Nilsson, Alexander Milosevic saknas i truppen med flera.

Men Emil Krafth och Alexander Isak är båda givna i en svensk startelva och behöver ersättas. På Krafths högerbacksposition står konkurrensen emellan Joel Andersson och Daniel Sundgren allra främst. Även mittbacken Edvin Kurtulus kan spela där, men säkerligen inte som ett första alternativ. Valet lär falla på Daniel Sundgren, som är det mer erfarna valet i denna typ av internationella matcher. Även om han har en kort och oerfaren landslagshistoria.

På forwardspositionen så kommer Viktor Gyökeres eller Robin Quaison starta istället för Alexander Isak, det vågar jag nästan lova. Och det skulle förvåna mig om inte Quaison kniper startplatsen. Många vet att Robin Quaison har gjort det extremt bra i landslaget under två-tre år men har egentligen aldrig haft en given startplats. Men om Quaison inte får starta ikväll, när är då rätt tillfälle?

Det finns även en del frågetecken på centralt mittfält. Kristoffer Olsson känns given och har faktiskt studsat upp nu sedan flytten tillbaka till danska Midtjylland. Han hade dåligt med speltid i Anderlecht, så för två månader sedan skulle nog Olsson inte varit given i en elva. Bredvid honom borde Jens Cajuste få chansen, efter sina mycket fina veckor i början på juni, dock i en annan roll. Men jag räknar med Jens Cajuste bredvid Kristoffer Olsson även om både Jesper Karlström och (framför allt) Mattias Svanberg är mycket goda alternativ. Känslan är att Janne Andersson litar högt på Kristoffer Olsson i denna typ av matcher då han faktiskt varit ordinarie i landslaget under en lång tid.

Räkna dessutom med Isak Hien på mittbacken. Edvin Kurtulus såg bra ut i juni månad under sina två landskamper, men besitter liknande kvaliteter som Victor Nilsson Lindelöf (som är given) samtidigt som han sett lite skakig ut i allsvenska Hammarby. Någon som inte sett skakig ut är just Isak Hien, som gått från klarhet till klarhet även i Serie A. Hiens fysiska egenskaper kommer passa bra mot tunga serbiska anfallare såsom Aleksandr Mitrovic och Dusan Vlahovic, oavsett vem av dessa som spelar. Aiham Ousou är också ett fullgott alternativ, men får nog se sig förbisprungen här, trots en skyhög potential.

Förbundskapten Janne Andersson har på något sätt bekräftat att Sverige kommer falla tillbaka till sin ursprungliga formation i 4-4-2, typ. Därför kommer den potentiella startelvan vara i just 4-4-2.

Matchen startar 20:45 och sänds i Viaplay och TV6.

En möjlig startelva

Robin Olsen

Daniel Sundgren – Isak Hien – Victor Nilsson Lindelöf – Ludwig Augustinsson

Viktor Claesson – Kristoffer Olsson – Jens Cajuste – Emil Forsberg

Dejan Kulusevski – Robin Quaison

Uppdaterad 24 september, 2022