Expekt

Foto: Bildbyrån

Herrlandslagens kval till EM 2020 fortskrider under måndagen och tisdagen, men i grupp F där det svenska landslaget återfinns är samtliga september-matcher redan avklarade. Vi tänkte därför ta oss en titt på ställningen i gruppen för att få en uppfattning om Sveriges chanser och även snegla på andra nationer som hittills gjort en mycket bra insats i sitt EM-kval. 

Med elva poäng efter tre segrar, två oavgjorda och en förlust ligger Sverige på en andraplats i gruppen som toppas av det spanska landslaget. Laget har hela 18 poäng och är ännu obesegrade i årets spelade matcher. Inte långt efter svenskarna återfinns Rumänien som trots två förluster fått ihop tio pinnar. Ytterligare en poäng nedanför hittar vi söndagens motståndare Norge. Botten-nationerna Malta och Färöarna har haft ett kämpigt kval och kan redan nu räknas ut ur ekvationen kring gruppens andraplats.

Det är alltså Rumänien och Norge som är Sveriges stora konkurrenter i silverplaceringen och direktbiljetten till turneringen nästa sommar. Ser man till de matcher som är kvar att spela har Sverige sex relativt säkra poäng i matcherna mot Malta och Färöarna, samtidigt som man inväntar ett spännande stormötet med Spanien i oktober. Inför mötet på Friends Arena är Spanien starka favoriter, men med publikens hjälp kan det kanske bli en pinne till de blågula. Den 15 november tar man sig sedan an Rumänien på bortaplan och poäng här är ett måste för att tabellplaceringen ska kunna säkras.

För Rumäniens del har man matcher mot Färöarna, Norge, Sverige och Spanien framför sig och för Norge innehåller spelschemat möten med Spanien, Rumänien, Färöarna och Malta. Det norska landslaget har alltså även de precis som Sverige möjligheten till sex relativt enkla poäng, men behöver samtidigt göra bra ifrån sig i de två övriga matcherna för att kunna klättra.

Hur kan Sverige ta sig till EM 2020?

Om man räknar med att alla de tre lagen får med sig poäng i de stundande mötena med Malta och Färöarna ser poängställningen ut som följer:
Sverige: 17 poäng (ska då även möta Spanien och Rumänien)
Norge: 15 poäng (ska då även möta Spanien och Rumänien)
Rumänien: 13 poäng (ska då även möta Sverige, Norge och Spanien)

Detta innebär att matchen mellan Norge och Rumänien kan bli otroligt viktigt för Sverige. Om Norge vinna denna går man förbi poängmässigt och det krävs då att Sverige vinner över Rumänien för att kunna säkra sin plats. Skulle matchen bli oavgjord räcker det även med ett lika resultat mellan Sverige och Rumänien för att Sverige ska bli det främsta av de tre lagen.

Om Rumänien segra över Norge är kravet att Sverige inte blir helt utan poäng i matchen den 15 november. Att slå Spanien är en svår uppgift för alla lagen och därmed får poäng i dessa möten bara ses som ett stort plus. Samtidigt kan en skräll mot stornationen kunna ställa till det rätt så rejält för övriga lag i gruppen

Skulle Sverige mot förmodan inte knipa gruppens andraplats får man en ny chans till en EM-biljett i vårens Nations League-playoff dit Sverige är direktkvalificerade.

Läget i de övriga kvalgrupperna

Som sagt så är det en del matcher kvar att spela, men redan nu kan man hitta en del utstickare i kvalgrupperna som med stor sannolikhet kan räkna hem ett spel i nästa sommars mästerskap. I grupp B har till exempel Ukraina intagit en ledning på åtta poäng med endast tre matcher kvar att spela. Italien i grupp J har precis som Spanien inte förlorat någon av sina kvalmöten och ligger därmed sex poäng före grupptvåan Finland.

I grupp I har Belgien och Ryssland dragit ifrån och i grupp H är det endast målskillnaden som skiljer topp-lagen Frankrike, Turkiet och Island ifrån varandra. De övriga grupperna är ännu relativt öppna och det ska bli otroligt spännande att se vad höstens matcher resulterat i.

Uppdaterad 10 oktober, 2022