Expekt

Under fredagskvällen spelades de första semifinalerna genom tiderna i Women’s Nations League. Två nationer är nu klara för såväl den historiska finalen som OS i sommar.

Spanien-Nederländerna 3-0 (2-0)

I spanska Sevilla kunde hemmanationen besegra Nederländerna med 3-0. Spanjorskorna hade ett fast grepp om matchen från start men det skulle ändå dröja till den 41:a minuten innan nollan kunde brytas. Bakom fullträffen låg Jennifer Hermoso, som kunde placera en passning från Aitana Bonmatí lågt i det nedre hörnet bakom Van Domselaar. Bara minuter senare kunde Bonmatí själv skriva in sig i målprotokollet när hon levererade 2-0 på tilläggstid.

Ona Battle kunde slutligen befästa slutresultatet med dryga kvarten kvar av den andra halvleken. Sammanlagt hade Spanien 21 försök på mål medans Nederländerna endast levererade sju.

Frankrike-Tyskland 2-1 (2-0)

I den andra semifinalen tog Frankrike emot Tyskland i en på många sätt historisk mark. Det franska laget kunde första gången segra över de tyska giganterna i en tävlingsmatch av denna kaliber. Laget hade semifinalen från EM 2022 i minne där Tyskland släckte Frankrikes finaldrömmar. Men nu fick man alltså revansch.

Målmässigt liknade Frankrikes insats på många sätt den som Spanien levererade. I minut 41 och 45 kunde lagets stjärnor Kadidiatou Diani och Sakina Karchaoui få till varsitt mål.

Med knappt tio minuter kvar tilldelades Tyskland en efterlängtad straffmöjlighet som kunde förvaltas till en reducering. Giulia Gwinn tog därmed Tyskland in i kampen på nytt. Men vändningen kom tyvärr för sent och mötet slutade 2-1 till Frankrike. Antalet anfall var betydligt jämnare i matchen i Décines, där Tyskland faktiskt gick vinnande ur den kampen med 16-14.

I och med att nationen redan är klar för OS i form av värdnation har Tyskland fortfarande möjligheten att ta sig dit, detta om de besegrar Nederländerna i nästa veckas bronsmatch.

Uppdaterad 23 februari, 2024