Expekt

Spanien är vidare till semifinal i fotbolls-EM 2024. Detta efter en superrysare mot värdnationen Tyskland, där Mikel Merino blev spansk hjälte i förlängningens sista ordinarie minut. Tyskland är nu borta från hemma-EM 2024.

Under fredagen den 5 juli sparkade kvartsfinalerna igång under fotbolls EM 2024 i Tyskland. Hemmanationen stod mot tuffast möjliga motstånd i form av Spanien, i vad som har kallats den ”moraliska finalen” av bland annat EM-fotboll.se:s samarbetspartner Marcus Birro (via Expekt). Två av EM:s bästa lag hittills stod alltså mot varandra, detta på MHP Arena i Stuttgart.

Spanien fick en tuff start på matchen sett till att Pedri tvingades utgå redan efter sju minuter för att ersättas av Dani Olmo. Efter bytet var det en väldigt tajt och jämn första halvlek. Två topplag tog ut varandra och det hände inte allt för mycket i chansväg när två väldigt bra försvarsspel stod ute på planen. Den första halvleken slutade 0-0.

Till andra halvlek skulle sedan dödläget brytas i Stuttgart, bara efter sex minuter i halvleken. Den 16-årige Lamine Yamal, som varit så bra under hela mästerskapet, låg bakom målet som så många gånger förr. Yttern höll bollen och släppte den perfekt till en löpande Dani Olmo som i sin tur sköt ett direktskott i mål till 1-0, för att tysta den tyska hemmapubliken.

Julian Nagelsmann gjorde några offensiva byten direkt för Tyskland för att skicka in bland annat superinhopparen Nicklas Füllkrug. Spanien kontrollerade dock bollen ganska bra direkt, och slösade en del tid i tyskarnas jakt. Efter 20 minuter med några halvchanser kom ett superläge med kvarten kvar när inhopparen Füllkrug glidtacklade (!) bollen i stolpen till Tysklands bästa chans i matchen.

Nästa tyska läge kom tätt därefter när Spanien slarvade i uppspelet och där Tysklands Kai Havertz var så när att utnyttja detta genom att lobba bollen över Unai Simon och in i mål. Men Tyskland fick fortsätta jaga. Och jaga gjorde man, och mål blev det dessutom. I den 89:e minuten, när de tyska guldhoppet var på väg att rinna dem ur händerna, så kom den tyska kvitteringen. Max Mittelstädt slog ett långt inlägg mot Joshua Kimmich som nickade ner bollen till Florian Wirtz som i sin tur sköt in bollen vid den bortre stolpen med en halvvolley och Tyskland var ikapp.

Det tyska kvitteringsmålet tog matchen till förlängning och känslan på förhand var att Tyskland hade mest energi efter den andra halvleken, där Spanien spelade allt mer destruktivt och defensivt i slutet på ordinarie tid. Under den första förlängningskvarten hade lagen ett bra läge vardera med ett skott utanför från Mikel Oyarzabal (Spanien) och ett skott utanför från Florian Wirtz.

Den andra förlängningskvarten innehöll en omdiskuterad situation där ett tyskt skott tog på en spansk hand i straffområdet men domaren Anthony Taylor vägrade kolla på VAR-skärmen och stod fast vid beslutet att inte döma straff. Något som väckte reaktioner bland tyskarna åtminstone. Senare under kvarten skapade Tyskland den dittills bästa chansen i matchen när Nicklas Füllkrug var framme igen och skapade oreda. Anfallaren brottade ner sin försvarare och skarvnickade bollen mot mål, vilket tvingade Unai Simon till en ny bra räddning.

Simons räddning skulle visa sig extremt viktig. För bara ett par minuter efter Füllkrugs läge kom avgörandet i matchen. Ett perfekt inlägg från Dani Olmo nådde Mikel Merino som i straffområdet kunde nicka in 2-1 till Spanien för att tysta hela Stuttgart och Tyskland. Nicken var klockren och kom i ett läge, i den 120:e minuten, där Tyskland var i rejäl brygga.

Tyskarna fick tre tilläggsminuter på sig att hitta in med en sen kvittering. Långa bollar och inlägg blev mantrat. Via det kom också matchens sista chans, där Nicklas Füllkrug var framme igen och först på bollen. Han fick bollen på pannan men nickade precis utanför mål, och Tyskland fick avsluta matchen som besvikna. Tyskland är utslaget ur fotbolls EM 2024 efter en tung förlängningsförlust mot Spanien, som nu är första lag till EM-semifinal 2024. Väl i semifinal möter man vinnarna mellan Frankrike och Portugal i kvällens sena kvartsfinal.

Värdnationen och Toni Kroos EM-äventyr är över, där den sistnämnda nu har gjort sin allra sista fotbollsmatch i spelarkarriären.

Spanien – Tyskland, 2-1 e.förl (0-0)

’51 1-0 Dani Olmo
’89 1-1 Florian Wirtz
’120 2-1 Mikel Merino

Uppdaterad 5 juli, 2024