Sveriges damer visade stor styrka i Nations League-playoffen, där man besegrade Bosnien & Hercegovina med hela 5-0. Laget har nu ett fast grepp om en plats i division A inför returen på hemmaplan.

Redan i den sjätte minuten kunde Madelen Janogy inleda målskyttet med en nick som ledde till 1-0. Flera avslut på mål följde ifrån såväl Stina Blackstenius som Rosa Kafaji, Jonna Andersson och Janogy på nytt. Och det skulle bli just Janogy som även utökade ledningen. 41 minuter in kom 2-0 efter en hörna.

När lagen återigen äntrade planen efter paus visade motståndarna framfötterna något mer, men man kom ändå inte i närheten av de avslut som Sverige fick till. Filippa Angeldahl levererade 3-0 med dryga kvarten kvar och Pauline Hammarlund, som hoppade in i matchen efter målet, kunde även hon bidra efter ynka minuter på planen. Målet som spikade slutresultatet noterades som ett bosniskt självmål, ett skott som ursprungligen levererades av Anna Anvegårdinnan bollen gick på såväl ribba, stolpe, målvakt och in i mål.

Att Sverige håller sig kvar i toppdivisionen gör den kommande kvalresan mot EM nästa sommar betydligt enklare. I division A går nämligen alla gruppettor och grupptvåor direkt till mästerskapet, samtidigt som en liknande placering i division B skulle innebära en EM-playoff.

På onsdag nästa vecka spelas returen, där Bosnien & Hercegovina måste vinna med minst 6 mål för att slå ut Sverige ur Nations Leagues högstadivision. Den kampen äger rum på Friends Arena och går att se i SVTs kanaler.

Bosnien & Hercegovina-Sverige 0-5 (0-2)

6′ 0-1 Madelen Janogy (Johanna Rytting Kaneryd)
41′ 02 Madelene Janogy (Jonna Andersson)
76′ 0-3 Filippa Angeldahl (Anna Anvegård)
80′ 0-4 Pauline Hammarlund (Jonna Andersson)
86′ 0-5 Självmål (Anna Anvegård)