Bet365

Uppdaterad 6 februari, 2019

Foto: Bildbyrån

Det svenska herrlandslaget avrundade 2018 på bästa sätt möjligt med en gruppseger i den helt nya ligan Nations League. Men detta var bara en av framgångarna som laget gjorde under året som passerade.

Året inleddes med en januarisamling i Abu Dhabi där man hann med två landskamper mot Estland och Danmark. Tack vare ett sent mål av inhopparen Kalle Holmberg kunde Sverige få till ett oavgjort resultat i den första matchen, samtidigt som mötet med de rödvita gav laget sin första seger för året. Även här kom matchen avgörande mål i slutskedet av mötet.

I mars påbörjades uppladdningen inför VM ordentligt med en landskamp mot Chile på Friends Arena. Inför en stor publik spelade lagen en mycket bra match som Chile slutligen kunde vinna i och med sitt 2-1 mål i den 90:e minuten. Ett par dagar senare reste Sverige till Rumänien där man åkte på en ytterligare förlust. Dessa två resultat fick laget att tappa fyra placeringar på världsrankingen.

Den fantastiska VM-sommaren

Generalrepetitionerna inför VM-resan blev mot Danmark och Peru på hemmaplan. Båda matcherna slutade 0-0 och det var många som efter detta var osäkra på var de svenska laget egentligen hade att komma med i mästerskapet. Men som vi minns så gick det hela otroligt bra. 1-0 mot Sydkorea följdes av en 1-2 förlust mot Tyskland och slutspelet såg svårt ut att nå. Men i och med 3-0 segern mot Mexiko samtidigt som Sydkorea mirakulöst besegrade Tyskland kunde Sverige vinna hela gruppen och ta sig till åttondelsfinal. Gruppspelet inleddes med en ytterligare seger mot Schweiz, men tog sedan slut i kvarten efter 0-2 mot England. trots detta blir turneringen en som av många anledningar går till historien.

Nations League och ett första steg mot EM

Hösten kom och laget laddade om på nytt inför den allra första upplagan av Nations League. Motståndarna här blev Turkiet och Ryssland och efter en knackig inledning med en poäng i de första två matcherna såg det mörkt ut. Nu krävdes det poäng i bägge returmötena för att hålla sig kvar i divisionen till nästa omgång. I och med 1-0 borta mot Turkiet och 2-0 hemma mot Ryssland kunde laget göra ytterligare bragder när de gick hela vägen till en ny gruppseger och ett avancemang till turneringens högsta division. Dessutom säkrar placeringen en plats i EM playoffen som spelas i mars 2020. Skulle man inte lyckas ta sig in i turneringen via det stundande EM-kvalet är detta en andra chans för laget att göra det.

2018 i siffror

Sammanlagt gjorde laget 15 mål under årets 17 matcher, där man samtidigt släppte in 14 bollar. Segrarna blev till antalet sex stycken, samtidigt som förlusterna blev lika många. Snarare än många segrar till antalet så lyckades laget få till trepoängare i de absolut viktigaste matcherna, vilket tog laget till den nivå som man nådde.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> Läs mer om mig här