Foto: BildbyrÄn

Det svenska herrlandslaget avrundade 2018 pÄ bÀsta sÀtt möjligt med en gruppseger i den helt nya ligan Nations League. Men detta var bara en av framgÄngarna som laget gjorde under Äret som passerade.

Året inleddes med en januarisamling i Abu Dhabi dĂ€r man hann med tvĂ„ landskamper mot Estland och Danmark. Tack vare ett sent mĂ„l av inhopparen Kalle Holmberg kunde Sverige fĂ„ till ett oavgjort resultat i den första matchen, samtidigt som mötet med de rödvita gav laget sin första seger för Ă„ret. Även hĂ€r kom matchen avgörande mĂ„l i slutskedet av mötet.

I mars pÄbörjades uppladdningen inför VM ordentligt med en landskamp mot Chile pÄ Friends Arena. Inför en stor publik spelade lagen en mycket bra match som Chile slutligen kunde vinna i och med sitt 2-1 mÄl i den 90:e minuten. Ett par dagar senare reste Sverige till RumÀnien dÀr man Äkte pÄ en ytterligare förlust. Dessa tvÄ resultat fick laget att tappa fyra placeringar pÄ vÀrldsrankingen.

Den fantastiska VM-sommaren

Generalrepetitionerna inför VM-resan blev mot Danmark och Peru pÄ hemmaplan. BÄda matcherna slutade 0-0 och det var mÄnga som efter detta var osÀkra pÄ var de svenska laget egentligen hade att komma med i mÀsterskapet. Men som vi minns sÄ gick det hela otroligt bra. 1-0 mot Sydkorea följdes av en 1-2 förlust mot Tyskland och slutspelet sÄg svÄrt ut att nÄ. Men i och med 3-0 segern mot Mexiko samtidigt som Sydkorea mirakulöst besegrade Tyskland kunde Sverige vinna hela gruppen och ta sig till Ättondelsfinal. Gruppspelet inleddes med en ytterligare seger mot Schweiz, men tog sedan slut i kvarten efter 0-2 mot England. trots detta blir turneringen en som av mÄnga anledningar gÄr till historien.

Nations League och ett första steg mot EM

Hösten kom och laget laddade om pÄ nytt inför den allra första upplagan av Nations League. MotstÄndarna hÀr blev Turkiet och Ryssland och efter en knackig inledning med en poÀng i de första tvÄ matcherna sÄg det mörkt ut. Nu krÀvdes det poÀng i bÀgge returmötena för att hÄlla sig kvar i divisionen till nÀsta omgÄng. I och med 1-0 borta mot Turkiet och 2-0 hemma mot Ryssland kunde laget göra ytterligare bragder nÀr de gick hela vÀgen till en ny gruppseger och ett avancemang till turneringens högsta division. Dessutom sÀkrar placeringen en plats i EM playoffen som spelas i mars 2020. Skulle man inte lyckas ta sig in i turneringen via det stundande EM-kvalet Àr detta en andra chans för laget att göra det.

2018 i siffror

Sammanlagt gjorde laget 15 mÄl under Ärets 17 matcher, dÀr man samtidigt slÀppte in 14 bollar. Segrarna blev till antalet sex stycken, samtidigt som förlusterna blev lika mÄnga. Snarare Àn mÄnga segrar till antalet sÄ lyckades laget fÄ till trepoÀngare i de absolut viktigaste matcherna, vilket tog laget till den nivÄ som man nÄdde.

Artikeln Àr skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
sofie@em-fotboll.se

>> LÀs mer om mig hÀr