Sverige tog sin första seger under Jon Dahl Tomassons ledning. I måndagens träningslandskamp mot Albanien blev Gustaf Nilsson matchens enda målskytt i 1-0-segern.

Under måndagskvällen stod Sveriges herrlandslag i fotboll mot Albanien i en träningslandskamp på Friends Arena. Albanien är till skillnad från Sverige ett av länderna till EM i sommar och bjöd på tufft motstånd. Jon Dahl Tomasson gjorde sex förändringar jämfört med mötet mot Portugal i torsdags. EM-fotboll.se fanns på plats för att bevaka matchen på plats. Albin Ekdal hyllades inför matchen efter sina 70 landskamper i den blågula tröjan och landslaget visade själva sitt stöd Kristoffer Olsson genom att bära hans landslagströja under uppvärmningen.

Första halvlek

Det ekade ganska tomt på Nationalarenan när Jon Dahl Tomasson intog arenan för första gången (17 892 personer på plats) där Albanien till viss del såg ut att ha flest supportrar på plats, inte minst bakom ena målet. Blågult började bra med ett högt tempo och bollinnehav under de tio första minuterna där Alexander Isak sköt matchens första skott på mål.

Efter elva och en halv minut fälldes Armando Broja i straffområdet för Albanien där Carl Starfelt kanske var lite för brysk i sin kontakt men där de rumänska domarna inte tilldömde en albansk straff. När Sverige öste på framåt med mycket folk hittade Albanien in med lite kontringslägen stundtals, vilket var deras bidrag offensivt under den första kvarten. 19 minuter in i första halvlek skapade Sverige matchens första farlighet när Gustaf Nilsson snodde åt sig en boll högt och där Emil Forsberg avslutade anfallet med en stolpträff.

Den första bollen i mål hade Albanien när Armando Broja stötte in matchens första nätrassel men i en offsideposition och målet dömdes bort. Tempot avtog en aning från Sveriges sida under andra delen av första halvlek där Albanien fick lite mer kontroll på händelserna. Blågult skapade dock de bästa chanserna i slutet av halvleken när Alexander Isak sköt ett hårt skott som Thomas Strakosha räddade. I sekvensen senare var Simon Olsson nära att göra sitt första landslagsmål men Strakosha räddade även det skottet.

Efter 45 minuter på Friends Arena stod det 0-0 efter en något underhållande halvlek där det var fördel Sverige till en början men där halvleken jämnade ut sig mot slutet.

Andra halvlek

Jon Dahl Tomassson gjorde inga byten i paus. Dansken behöll startelvan på planen under inledningen av andra halvlek. Sverige skapade andra halvlekens första farlighet när Alexander Isak avslutade ett fint svenskt spel precis utanför. Tätt därpå, efter tio minuter i halvleken, fick Albanien en farlig chans när man kontrade mot ett Sverige som var röriga bakåt i situationen.

Sveriges farligaste spelare i både första halvlek och inte minst i början av andra halvlek var Alexander Isak. Anfallaren utgick från vänster i Sveriges anfall och fick stundtals mycket yta för avslut även om skotten inte hittade in i mål. Efter drygt 60 spelade minuter kom det första målet i matchen. Dejan Kulusevski hittade in med ett inlägg från en central position där hans inlägg hittade Gustaf Nilssons panna till 1-0. Målet var Nilssons andra på två landskamper för Blågult.

Efter målet kom de första bytena för Sverige när Anton Saletros, Gabriel Gudmundsson och Mattias Svanberg kom in istället för Samuel Gustafson, Ludwig Augustinsson och Emil Forsberg. Blågult fick mestadels jobba i försvaret efter ledningsmålet där Albanien flyttade fram sina positioner samtidigt som man bytte in ny offensiv kraft.

Albanien var mycket nära att kvittera efter 82 minuter när en djup frispark nådde lagkaptenen Berat Gjimshiti som stötte bollen tätt utanför Robin Olsens stolpe. Albanerna pressade på för en kvittering på slutet och fick fem tilläggsminuter extra för att hitta sitt kvitteringsmål. Men något albanskt mål kom inte. Sverige höll undan och höll nollan där herrlandslaget tog sin första vinst under Jon Dahl Tomassons ledning. Matchen slutade 1-0 till Blågult.

Nästa landslagssamling för Sverige är i juni där man möter Danmark och Serbien i två träningslandskamper den 5 juni respektive 8 juni.

Sverige – Albanien, 1-0 (0-0)

’62 1-0 Gustaf Nilsson