Sveriges damlandslag i fotboll behåller sin plats i A-divisionen av Women’s Nations League. Detta efter en ny seger i playoff-spelet mot Bosnien & Hercegovina. Matilda Vinberg, Stina Blackstenius, Filippa Angeldahl, Pauline Hammarlund och Rosa Kafaji blev svenska målskyttar i 5-0-segern.

Under onsdagskvällen spelade Sverige hemma mot Bosnien & Hercegovina på Tele2 Arena i Nations League-playoff. Efter 0-5-segern på bortaplan var i stort sett platsen i Nations Leagues A-division säkrad för damlandslaget men 90 minuter återstod på svensk mark innan säkrat kontrakt till nästa säsongs Nations League-spel.

Det var inte en överfull Stockholmsarena som tog emot en ung och spännande startelva men några tusen svenskar pallrade sig till Globen-området för playoff-mötet. Det svenska damlandslaget visade inför matchen stöttning till herrlandslagets Kristoffer Olsson, som vårdas på sjukhus för en sjukdom relaterad till hjärnan med texten ”Hela fotbollsfamiljen är med dig, Koffe” på en landslagströja till lagbilden.

Sverige började matchen på ett överlägset sätt och skapade oreda direkt under matchens tio första minuter. Ett offensivt svenskt lag visade kreativitet framåt men man hittade inte nätet inledningsvis. Men till slut kom målet. Efter 25 minuter spräckte Matilda Vinberg målnollan efter en frisparksvariant där Filippa Angeldahls låga frispark hamnade hos den tidigare Hammarby-spelaren som kunde skjuta in sitt första landslagsmål till 1-0 för Blågult.

Innan halvtidsvilan utökade Sverige till 2-0 när Anna Anvegård hittade in med en perfekt passning till Stina Blackstenius som i sin tur rullade in 2-0för Sverige i första halvlekens slutskede. Men Sverige skulle få in ytterligare ett mål innan paus när fixstjärnan Rosa Kafaji gick göra sitt första landslagsmål för Sverige när hon sprang sig fri innan hon sulade sig förbi den bosniska målvakten och sköt in 3-0 för Sverige. Vackert mål från Häcken-yttern. Sverige fick därför med sig 3-0 till paus.

I andra halvlek var Sverige fortsatt överlägset med boll och Bosnien stack endast upp ett par gånger i anfall mot ett väldigt offensivt Blågult. Sverige gjorde några byten in till halvleken och ett par stycken efter kvarten spelad men några mål lyckades man inte få in under den första delen av halvleken. Rent generellt var dock passningsspelet och fokuset för dåligt med svenska ögon sett i andra halvlek.

Men sedan kom fyran för svensk del efter 82 minuter när Rosa Kafaji och Filippa Angeldahl väggspelade och där den sistnämnda satte 4-0 för Blågult. Monica Jusu Bah fick sedan komma in och göra landslagsdebut. Hon fick se en annan ytterspringare, Matilda Vinberg, skicka in ett perfekt inlägg till Pauline Hammarlund som i sin tur kunde nicka in 5-0.

Hammarlunds nickmål blev matchens sista mål. Matchen slutade 5-0 till Sverige som i och med segern vinner playoff-kvalet med totalt 10-0 mot Bosnien & Hercegovina. Detta innebär att Sverige spelar i Women’s Nations Leagues A-division även till säsongen 2025/26. Den 5 mars lottas grupperna till EM-kvalet mot Europamästerskapet 2025 i Schweiz. Där kommer Sverige att ingå i seedningsgrupp 3.

Sverige – Bosnien & Hercegovina, 5-0 (3-0)

’26 1-0 Matilda Vinberg
’44 2-0 Stina Blackstenius
’45 3-0 Rosa Kafaji
’82 4-0 Filippa Angeldahl
’90 5-0 Pauline Hammarlund