Expekt

Den 2 juni inleds den tredje upplagan av Nations League, ligan där samtliga europeiska landslag deltar i spel inom fyra olika divisioner. Idag presenterade Janne Andersson den trupp som kommer att representera Sverige i de fyra första matcherna. Två av spelarna gör här sitt allra första framträdande i landslaget.

Det svenska laget återfinns i division B, där man i grupp 4 kommer att ta sig an Norge, Serbien och Slovenien. Laget som vinner gruppen kan räkna med ett avancemang till den högre divisionen till nästa säsong medans laget som kommer sist får flyttas ner till division C. Det svenska laget gjorde en resa upp i högstadivisionen under förra säsongen, men fick lika snabbt flytta tillbaka till division B.

Detta är lagets första samling efter den tunga förlusten mot Polen i VM-playoffen. Janne pratade under presskonferensen om att man kommer göra ett antal ändringar i sitt spelsätt när det nu blir en slags nystart för laget efter VM-kvalet.

Jämfört med laget som fanns med då så finns Pierre Bengtsson, Daniel Sundgren och Branimir Hrgota inte med i dagens trupp. Istället får vi se debutanterna Hjalmar Ekdal och Gabriel Gudmundsson samt Joel Andersson, Alexander Milosevic och Martin Olsson på backpositionerna. Bland de anfallande spelarna är Viktor Gyökeres och Kerim Mrabti nya namn jämfört med senast.

Många hade tidigare förhoppningarna om att får se Zlatan Ibrahimovic i truppen, men härom dagen började ryktena florera om att han tackat nej till denna samling. Även Filip Helander och Albin Ekdal har tackat nej på grund av skador. Inte heller får vi se Marcus Danielson, som nyligen tackade för sig i landslaget.

Sveriges trupp till Nations League juni 2022

Truppen är uppdaterad 10 juni. Många förändringar har skett.

Målvakter:

Andreas Linde, Greuther Fürth
Jacob Rinne, Ålborg
Robin Olsen, Aston Villa

Backar:

Joel Andersson, FC Midtjylland
Ludwig Augustinsson, Sevilla
Hjalmar Ekdal, Djurgården
Gabriel Gudmundsson, LOSC Lille
Emil Krafth, Newcastle
Edvin Kurtulus, Hammarby IF
Sotirios Papagiannoupolos, AIK
Daniel Sundgren, Aris
Aiham Ousou, Slavia Prag
Pavle Vagic, Rosenborg BK

Mittfältare/forwards:

Viktor Claesson, FC Köpenhamn
Anthony Elanga, Manchester United
Emil Forsberg, RB Leipzig
Viktor Gyökeres, Coventry City FC
Alexander Isak, Real Sociedad
Jesper Karlström, Lech Poznan
Dejan Kulusevski, Tottenham
Branimir Hrgota, Greuther Fürth
Robin Quaison, Al-Ettifaq
Jens Cajuste, Reims
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Magnus Eriksson, Djurgårdens IF

Martin Olsson och Victor Nilsson Lindelöf har lämnat återbud. Kristoffer Nordfelt, Kerim Mrabti, Carl Starfelt, Alexander Milosevic och Jesper Karlsson skadades och fick lämna truppen. Joakim Nilsson, Mattias Svanberg och Kristoffer Olsson lämnade truppen innan sista matchen mot Norge.

Spelschema Nations League-samlingen i juni

Torsdag 2 juni kl. 20:45
Slovenien-Serbien

Söndag 5 juni kl. 20:45
Sverige-Norge

Torsdag 9 juni kl. 20:45
Sverige-Serbien

Söndag 12 juni kl. 18:00
Norge-Sverige

Uppdaterad 10 juni, 2022