Expekt

Sverige har ett EM-guld i historien. Det kom 1984 då turneringen var lite mer komprimerad än vad den är idag. Nedan tar vi er tillbaka till 80-talet och Sveriges guld.

Det blågula damlandslaget har i stort sett alltid varit med och konkurrerat när det handlat om medaljer i EM-sammanhang. Man har också samlat på sig åtta medaljer genom åren, vilket är tredje bäst av alla Europas länder. Men endast vid ett tillfälle så har Sverige tagit EM-guld, och detta var 1984.

Mästerskapet spelades mellan fyra länder och var det första officiella Europamästerskapet på damsidan. Endast 16 länder deltog i kvalspelet där ett lag från varje grupp tog sig till EM-slutspelet. Sverige ställdes i samma grupp som Island, Finland och Norge och tog sig vidare som gruppetta vilket innebar att man fick spela EM-slutspel.

I EM så var det England, Danmark, Italien och Sverige som spelade om medaljerna och tillhörde den officiella turneringen. Sverige ställdes mot Italien i semifinalspelet som spelades i dubbelmöten. Den första matchen spelades i Rom i april månad 1984, där Sverige vann med 2-3 på bortaplan. Sverige vann sedan returmötet på Folkungavallen i Linköping efter dubbla mål av Pia Sundhage. I och med två segrar mot Italien så avancerade Sverige till EM-final och säkrade sin medalj.

I finalspelet så väntade England i ett dubbelmöte som spelades i maj månad. Första mötet (12 maj 1984) spelades på Ullevi i Göteborg. Efter 90 spelade minuter så var Pia Sundhage enda målskytt och bärgade en svensk seger med 1-0 inför returen. Returmötet i finalen spelades på Kenilworth Road i Luton. England tog ledningen i första halvlek och kvitterade därmed matchserien. Några fler mål blev det inte under ordinarie matchtid utan damernas första EM-final skulle gå till straffläggning.

Fem straffar skulle slås där England missade sin första och satte sin andra medan Sverige satte sina två inledande straffar. Helen Björk (tidigare Johansson) missade sedan Sveriges tredje straff och England satte sin. I omgång fyra gjorde Sverige mål och England missade igen. Det gav Sveriges stjärna Pia Sundhage chansen att sätta dit avgörandet. Med bestämda steg sköt Sundhage in sin straff till ett avgörande och det svenska EM-guldet var ett faktum.

Pia Sundhage blev turneringens bästa målskytt med sina fyra mål. Hon blev dessutom utsedd till turneringens bästa spelare.

Resultaten

Kvalet

Finland – Sverige, 0-6

Island – Sverige, 0-6

Sverige – Norge, 2-0

Sverige – Finland, 5-0

Sverige – Island, 5-0

Norge – Sverige, 1-2

Tabell:
1. Sverige, 12p (till EM-slutspel)
2. Norge, 7p
3. Finland, 4p
4. Island, 1p

EM-slutspelet

Semifinaler:

Italien – Sverige, 2-3 (Rom)

Målskyttar:
Doris Uusitalo, Pia Sundhage, Helen Johansson (fd Johansson)

Sverige – Italien, 2-1 (Linköping)

Målskytt:
Pia Sundhage 2

Finalmatcher:

Sverige – England, 1-0 (Göteborg)

Målskytt:
Pia Sundhage

England – Sverige, 1-1 e.str (Luton)

Målskyttar i strafffläggningen:
Anette Börjesson, Eva Andersson, Ann Jansson, Pia Sundhage

Uppdaterad 16 juli, 2022