Expekt

Turkiet tog till vara på hörnorna mot Österrike. Det gav turkarna en plats till kvartsfinalerna i fotbolls EM 2024. Detta efter att Merih Demiral gjort två hörnmål i åttondelsfinalen mot Österrike. 

Under tisdagskvällen spelade Turkiet och Österrike om en kvartsfinalplats i EM 2024, där Nederländerna väntade. Österrike var små favoriter in till publikmatchen men Turkiet, som var utan lagkaptenen Hakan Calhanoglu på grund av avstängning, var taggade på att ta sig till kvarten. Taggade var ordet för Turkiet. Det dröjde nämligen bara 57 sekunder innan publiken i Leipzig hade hejat fram turkarna till 0-1 genom mittbacken Merih Demiral efter en tilltrasslad situation på hörna.

Efter det tidiga turkiska målet hade Österrike ganska hög press framåt och Turkiet fick försvara sig, vilket man gjorde bra. Matchen neutraliserades desto mer under resten av halvleken utan några allt för vassa chanser att rapportera om. Österrike hade inte ett enda skott på mål i första halvlek. Till andra halvlek kom österrikarna dock ut med ett högt tempo och skapade ett par bra chanser direkt i inledningen.

Men vad gjorde det. På ännu en hörna under Turkiet nämligen utöka till 0-2 efter 60 minuter när Arda Gülers hörna nådde mittbacken Merih Demiral som i sin tur nickade in tvåan för Turkiet, till hans andra mål i matchen. Men det blev snabbt match igen. Sex minuter senare reducerade nämligen Österrike, även det på hörna, när Michael Gregoritsch dök upp på bortre stolpen och rakade dit 1-2 för att ge Österrike hopp. Reduceringen gav också energi under vingarna, och det fanns gott om tid för att leta ett kvitteringsmål.

Österrike pressade på och Turkiet försvarade lågt, och österrikarna var nära ett par gånger. Turkiet kunde också avgöra matchen i slutminuterna men Baris Yilmaz valde att skjuta istället för att passa till en helt öppen medspelare i ett klart superläge för turkarna. Österrike fick sitt superläge i matchminut 94 när Christoph Baumgartners nick räddades av Mert Gunok som stod för en superräddning för att rädda kvar sitt Turkiet i turneringen.

Turkiet vann matchen med 1-2 och man är vidare till kvartsfinal i Fotbolls-EM 2024. Där ställs man mot Nederländerna lördagen den 6 juli med avspark 21:00. Skrällaget från gruppspelet, Österrike, är utslaget ur mästerskapet.

Österrike – Turkiet, 1-2 (0-1)

’1 0-1 Merih Demiral
’59 0-2 Merih Demiral
’66 1-2 Michael Gregoritsch

Så spelas kvartsfinalerna i Fotbolls EM 2024

Fredag 5 juli

18:00
Spanien-Tyskland
MHPArena, Stuggart

21:00
Portugal-Frankrike
Volksparkstadion, Hamburg

Lördag 6 juli

18:00
England-Schweiz
Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf

21:00
Nederländerna-Turkiet
Olympiastadion, Berlin

 

Uppdaterad 2 juli, 2024