Expekt

Ukraina är ute ur fotbolls-EM 2024. Detta efter ett kryss mot Belgien (0-0) i Stuttgart. Resultatet innebär att ukrainarna lämnar Grupp E med en sistaplats på fyra poäng i getingboet. Belgien får å sin sida möta Frankrike i EM-åttondelsfinal, vilket är ett mardrömsmotstånd för belgarna.

Plats: Stuttgart, Tyskland

Under onsdagskvällen spelades två matcher i Grupp E. I Stuttgart stod Ukraina och Belgien inför en rysare i gruppen, där man tävlade med Slovakien och Rumänien på liknande premisser med samtliga lag på tre poäng. Ukraina hade dock sämst förutsättningar och behövde allra helst en seger i matchen, då man låg sist inför omgången. EM-fotboll.se var på plats i Stuttgart för att bevittna Belgien mot Ukraina, med två förhandsfavoriter till åttondelsfinal inför gruppspelets början.

Ukraina tappade två storstjärnor inför mötet i Mykhaylo Mudryk och Viktor Tsygankov som dragits med skadeproblem och mittfältsankaret Oleksandr Zinchenko tog plats på bänken. Belgien startade med några av de storstjärnor som man har till sitt förfogande.

Belgien fixade matchens första farlighet när Kevin De Bruyne passade fram Romelu Lukaku till ett läge efter sju minuter, men utan något resultat på måltavlan. Belgarna började bäst men Ukraina åt sig in i matchen efter ett tag och skapade lite halvchanser efter belgiskt slarv.

Den första halvleken var annars ganska händelsefattig, även om den innehöll ett busigt frisparksförsök från Kevin De Bruyne efter dryga halvtimmen. Ukraina hade också ett avslutande försök där Roman Yaremchuk passade bollen istället för att skjuta när han nästan kom fri mot målvakten. Matchen var mållös efter 45 minuter medan Slovakien och Rumänien spelade 1-1 efter första halvlek.

Resultatet i parallellmatchen tvingade fortsatt Ukraina att gå för seger i matchen då man med de stundande resultaten låg fortsatt sist i Grupp E. I andra halvlek började dock belgarna bäst med lite tryck framåt och lite mer rörlighet. Jeremy Doku blev allt mer ett hot på sin vänsterkant där han och Kevin De Bruyne hade ett bra Manchester City-samarbete stundtals.

Det var inte de heta chansernas match. Det var kanske inte den mest tillspetsade tillställningen heller, med två lag som inte ville riskera för mycket. Ett mål i baken för något av lagen skulle innebära uttåg ur EM samtidigt som Rumänien och Slovakien hade oavgjort i sina händer. Det blev ändå lite hetare mot slutet, när slutkvarten närmade sig.

Belgien och Yannick Carrasco hade ett bra läge och Artem Dovbyk var nära att få till ett avslut i en snabb kontring för Ukraina. Ett kryss för Belgien skulle innebära avancemang till åttondelsfinal som grupptvåa medan Ukraina behövde jaga ett mål på slutet. Man bytte in fräscha ben för att få till en slutforcering, däribland en av landets bästa målskyttar i historien: Andriy Yarmolenko. Men också hårdskjutande Ruslan Malinovskiy. Den sistnämnda var väldigt nära att slå in en hörna direkt från hörnflagg med sin fina vänsterfot.

Medan Ukraina jagade ett 1-0-mål kunde Belgien kontra ett par gånger. Belgarna såg dock ganska nöjda ut med ett kryss, även om det i praktiken skulle innebära Frankrike i åttondelsfinal vid den punkten. Ukraina försökte och försökte mot slutet men man lyckades inte göra mål. Matchen i Stuttgart slutade 0-0 och Ukraina är ute ur EM 2024. Belgien slutar tvåa i Grupp E och möter Frankrike i EM-åttondel. Rumänien vinner gruppen efter 1-1 mot Slovakien, som i sin tur går vidare till åttondelsfinal som en av de fyra bästa treorna. Rumänien och Slovakien får sina motståndare till åttondelsfinal senare ikväll, när de två sista gruppspelsmatcherna är färdigspelade i Grupp F.

Alla lag i Grupp E slutade på fyra poäng, vilket är en helt otrolig notering i sammanhanget.

Så slutade Grupp E

  1. Rumänien, 4p
  2. Belgien, 4p
  3. Slovakien, 4p
  4. Ukraina, 4p

Ukraina – Belgien, 0-0 (0-0)

Så startade lagen

Ukraina

Anatoliy Trubin

Oleksandr Tymchyk, Ilya Zabarniy, Oleksandr Svatok (ut ’81), Mykola Matvienko, Vitaliy Mykolenko (ut ’58).

Mykola Shaparenko (ut ’70, Vlodomyr Brazhko (ut ’70), Georgiy Sudakov

Artem Dovbyk, Roman Yaremchuk (ut ’70)

Inhoppare:
Oleksandr Zinchenko (’58), Taras Stepanenko (’70), Vyacheslav Vanat (’70), Ruslan Malinovskiy (’70), Andriy Yarmolenko (’81).

Belgien

Koen Casteels

Timothy Castagne, Wout Faes, Jan Vertonghen, Arthur Theate

Kevin De Bruyne, Amadou Onana, Youri Tielemans (ut ’62)

Jeremy Doku (ut ’77), Romelu Lukaku (ut ’90), Leandro Trossard (ut ’62)

Inhoppare:
Orel Mangala (’62), Yannick Carrasco (’62), Johan Bakayoko (’77), Lois Openda (’90)

Uppdaterad 26 juni, 2024