Sex spelare ansluter till Sveriges landslagsläger i Göteborg efter att förbundskapten Janne Andersson beslutat att skapa en reservbubbla. Spelarna kommer redan ikväll och kommer att hållas isolerade från resten av truppen.

Under torsdagsförmiddagen var SportExpressen först med att avslöja att det svenska landslaget har planerat för en ”träningsbubbla” med spelare som är potentiella ersättare till covid-sjuka spelare i EM-truppen.

Sveriges premiärmotståndare den 14 juni är Spanien. Spanjorerna har redan skapat en sådan ”bubbla” för sig själva, något du kan läsa mer om här.

Nu bekräftar Sverige på en presskonferens att man också beslutar att skapa en sådan bubbla, för att ha möjligheten att kalla in friska spelare tills registreringen av den slutgiltiga truppen ska göras.

– Vi har utvärderat situationen och vad vi kan göra för att täcka upp ännu mer. Igår kväll tog jag beslutet att vi skall skapa en reservbubbla. Vi kommer att kalla in sex spelare som kommer hit och bo på hotellet helt isolerade från den övriga spelartruppen. Sedan kommer de att träna på träningsplanen men ha ett helt eget materialrum, säger Janne Andersson på presskonferensen.

Förbundskaptenen för U21, Poya Asbaghi, kommer att leda träningen med spelarna. Jacob Rinne, Mattias Johansson, Niklas Hult, Joakim Nilsson, Jesper Karlsson och Isaac Kiese Thelin är de sex spelare som ansluter till landslagstruppen ikväll och dess ”reservbubbla”. Nu har Sverige täckning fram till söndag kväll. De kan registreras fram till tidigast den andra gruppspelsmatchen mot Slovakien, om de väljer att registrera någon av spelarna till den 26-mannatrupp som ska registreras på söndag kväll. Blir de inte registrerade innan söndag, så kommer spelarna sedan att vända tillbaka hem.

Spelarna som Janne kallat in:

Jacob Rinne, målvakt

Mattias Johansson, högerback

Joakim Nilsson, mittback

Niklas Hult, vänsterback

Jesper Karlsson, yttermittfältare

Isaac Kiese Thelin, forward

– De har varit nära i ursprungsläget och jag är väldigt tacksam för att de ställer upp. Jag har inte frågat några andra, det var dessa sex jag ville ha och de kommer hit med glädje, säger Andersson.

Enligt UEFA:s regler ska man kunna ersätta spelare som är covid-sjuka under turneringens gång. Den spelare som blir ersatt kommer dock inte att kunna återvända till turneringen i ett senare skede. Det vill säga om Mattias Svanberg eller Dejan Kulusevski, till exempel, skulle bli ersatta av två spelare från reservlistan, så kommer Svanberg och Kulusevski att strykas helt från spel i EM.

Uppdaterad 6 oktober, 2021