Expekt

Herrlandslaget tog en superviktig seger i kvalet mot EM 2024 i Tyskland. Måstematchen mot Estland slutade i ett blågult målfyrverkeri med tre mål i första halvlek och en slutseger med 0-5. Viktor Gyökeres, Alexander Isak, Robin Quaison, Viktor Claesson och Dejan Kulusevski blev svenska målskyttar.

Under lördagskvällen spelade Sveriges herrlandslag en väldigt viktig kvalmatch mot Estland på bortaplan där Blågult var i behov av tre poäng. Janne Andersson formerade en ganska nykomponerad startelva med Jens Cajuste och Samuel Gustafson från start på centralt mittfält samt med Ken Sema och Linus Wahlqvist Egnell på varsin ytterback. Matchen spelades på A. Le Coq Arena i estniska Tallinn.

Första halvlek

Under den första kvarten var det inga heta målchanser åt något håll i en matchinledning där Sverige var offensivt inriktade och aggressiva. Det svenska bollinnehavet skulle också bära frukt när Sverige etablerade spel på offensiv planhalva. Samuel Gustafson fick bollen centralt och slog in en perfekt låg passning till en löpande Linus Wahlqvist Egnell och högerbacken hann ifatt bollen innan han slog ett lågt inlägg till Viktor Gyökeres som stötte dit 0-1 för Blågult och Sverige hade fått en drömstart på kvalmatchen.

Estland var inte alls ofarliga och hemmalaget använde långa bollar mot det svenska mittförsvaret där Victor Nilsson Lindelöf och Isak Hien sattes på prov ibland och den sistnämnda åkte på en tuff varning ett par minuter efter det svenska ledningsmålet.

Efter 24 minuter utökade Sverige sin ledning till 0-2 efter ett fint anfall som Dejan Kulusevski startade och avslutade. Tottenham-mittfältaren kombinerade sig fram utanför straffområdet med Emil Forsberg och tog sig sedan in väldigt lätt in i straffområdet innan han placerade in 0-2 vid första stolpen.

Sverige kunde andas ut lite efter två tidiga mål i Tallinn och den svenska bänken såg väldigt glada ut efter Kulusevskis 0-2-mål. Blågult var trygga med bollen och hade fart under fötterna framåt med framför allt målskyttarna i spetsen men där även Alexander Isak gärna ville spräcka sin långa mållösa svit. Anfallsstjärnan hade två guldlägen i straffområdet men vid båda tillfällen så sköt Isak utanför trots mycket tid i avslutsläget.

Men till slut skulle Alexander Isak få göra mål i straffområdet. Efter en lång sekvens med mycket bollinnehav för Sverige så satte Samuel Gustafson fart på anfallet, ett anfall som slutade med att vänsterbacken Ken Sema fick sin en mot en-situation på vänsterkanten där Sema skickade in ett perfekt inlägg till Alexander Isaks panna för 0-3 till Sverige och nu var kvalmatchen blågul till fullo.

Sverige gjorde en väldigt bra halvlek och alla tvivel inför bortamatchen tystades med en formidabel första halvlek där Sverige krossade sitt motstånd. Blågult kunde därför gå in i halvtidsvilan med en 0-3-ledning och med tre toppspelare i målprotokollet.

Andra halvlek

Janne Andersson gjorde ett byte i paus där det förhoppningsvis endast handlade om att vila Isak Hien snarare än någon skada när Carl Starfelt kom in i mittlåset. Sverige skapade en stor farlighet direkt i andra halvlek när Viktor Gyökeres drev upp en kontring innan han passade Emil Forsberg som med ett direktskott testade Karl Hein i estniska målet. Forsberg fick ett nytt läge minuten senare men även då räddade Hein sitt mål med en fin räddning.

Sverige var bra i andra halvlek och kontrollerade bollen samtidigt som man ville framåt med sina offensiva spelare där nyss nämnde Forsberg var delaktig i mycket. Efter drygt 20 minuter spelade av andra halvlek kom två nya svenska byten när anfallsparet Isak/Gyökeres byttes ut till förmån för Viktor Claesson och Robin Quaison.

Den sistnämnda skrev in sig själv i målprotokollet efter drygt tio minuter på planen när Dejan Kulusevski trollade på högerkanten och slog in ett inlägg som Robin Quaison motade med pannan in till 0-4 för Sverige. En stark målskillnad kan vara viktig i kvalet och de fyra svenska målen i Tallinn var viktiga för tabell och självförtroende, inte minst med mål från offensiva pjäser i det blågula landslaget.

Det blev en behaglig lördagsmatch och ett behagligt slut på mötet i Tallinn när Sverige kunde städa av slutminuterna och dessutom med ett nytt mål när Jesper Karlsson slog ett perfekt inlägg till Viktor Claessons panna och till 0-5 för Sverige för att sätta spiken i kistan.
Matchen slutade 0-5 till Sverige och Blågult har nu sex poäng på fyra matcher i EM-kvalgruppen där segern var ovärderlig för fortsatt EM-hopp.

På tisdag möter Sverige gruppettan Österrike på Friends Arena i Solna med avspark 20:45, en match som på samma sätt är livsviktig för att kunna fortsätta drömma om EM-spel 2024.

Estland – Sverige, 0-5 (0-3)

’17 0-1 Viktor Gyökeres
’24 0-2 Dejan Kulusevski
’39 0-3 Alexander Isak
’75 0-4 Robin Quaison
’90+2 0-5 Viktor Claesson

Så startade Sverige

Robin Olsen

Linus Wahlqvist Egnell (ut ’79), Victor Nilsson Lindelöf, Isak Hien (ut ’46), Ken Sema

Dejan Kulusevski, Jens Cajuste, Samuel Gustafson, Emil Forsberg (ut ’79)

Viktor Gyökeres (ut ’64), Alexander Isak (ut ’64)

Inhoppare:
Carl Starfelt (’46), Viktor Claesson (’64), Robin Quaison (’64), Emil Holm (’79), Jesper Karlsson (’79).

Uppdaterad 9 september, 2023