Uppdaterad 17 juni, 2021

Ukraina vann den viktiga matchen mot Nordmakedonien i Grupp C. Matchen slutade 2-1 till Ukraina efter att Andriy Yarmolenko stod för ett mål och en målgivande passning för sitt Ukraina.

Nordmakedonien och Ukraina drabbade samman under torsdagseftermiddagen. Båda lagen var i stort behov av poäng efter att man stod på noll inför dagens match. Nordmakedonien överraskade i sin premiärmatch mot Österrike men fick till slut se sig besegrade där med 1-3. För Ukrainas del mötte man Nederländerna i Amsterdam, där man tog upp ett 2-0 underläge men sedan till slut förlorade med 3-2 trots allt.

Matchen spelades i den rumänska huvudstaden Bukarest med en del fans på plats för båda länderna. Nordmakedonien överraskade till en början och klev upp högre på Ukraina än förväntat. Men desto mer den första halvleken led, så var det Ukraina som tog över. Det var också Ukraina som tog ledningen i matchen. Efter en hård hörna och en klackskarv dök lagkaptenen och målkungen Andriy Yarmolenko fram och sköt in sitt andra mål för turneringen.

Endast fem minuter senare utökade Ukraina sin ledning. Samme Yarmolenko slog fram en djupledsboll till anfallare Roman Yaremchuk som enkelt rullade in 2-0 till Ukraina. Även Yaremchuk står på två mål i EM hittills.

Den första halvleken blev tuff för Nordmakedonien som såg ut att gå ner sig lite efter de snabba målen. Men i den andra halvleken kom man ut med ny fart och energi. Man tryckte ned Ukraina och skapade lite chanser på motståndarnas planhalva.

Utdelningen skulle också komma. Efter att nationalikonen Goran Pandev sparkats ner i straffområdet blev Nordmakedonien tilldömda straff. Fram klev inte Pandev, utan Leeds-spelaren Ezgjan Alioski. Wingbacken missade straffen men kunde skjuta in returen till 2-1.

I den 82:a minuten fick Ukraina en straff och kunde definitivt punktera matchen. Ruslan Malinovskiy klev fram men Nordmakedoniens målvakt gick rätt och räddade kvar sitt lag i matchen.

Men straffräddningen blev förgäves. Nordmakedonien kom aldrig närmare Ukraina, trots vissa farliga lägen i den andra halvleken. Matchen slutade 2-1 till Ukrainas fördel, som tog sin första seger i detta mästerskapet.

Ukraina ligger nu på tre poäng i Grupp C och ställs mot Österrike i en viktig match i sista gruppspelsomgången. För Nordmakedonien väntar nu förhandsfavoriten till gruppsegern, Nederländerna. Nordmakedonien ligger på noll poäng i gruppen och behöver en seger i sista omgången för att hålla kvar hoppet om åttondelsfinal i landets första mästerskap någonsin.