Expekt

Danmark och Serbien spelade 0-0 på Allianz Arena i München. Detta innebär att Serbien är utslaget ur fotbolls-EM 2024, då man slutar sist i Grupp C. Danmark slutar tvåa i gruppen och möter Tyskland i EM-åttondelsfinal den 29 juni.

Under tisdagskvällen spelade Danmark och Serbien den sista gruppspelsomgången i Grupp C, där EM-fotboll.se var på plats i München för att bevittna drabbningen. Många danskar var som vanligt på plats i Allianz Arena, men också många serber. Något som skapade en röd fest i den tyska storstaden. Trycket på arenan var också något annat, inför ödesmatchen. Danmark behövde en poäng för att säkra åttondelsfinal medan Serbien behövde en vinst för att nå slutspel.

Danmark startade med samma manskap som mot England med undantaget att Alexander Bah startade istället för Victor Kristiansen. Serbiens förbundskapten Dragan Stojkovic bänkade Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic och Dusan Vlahovic bland andra.

Danmark började matchen bäst med boll där Serbien hade svårt att få tag i bollen mot ett högt jagande danskt lag, med bra kontroll på händelserna. Danskarna skapade matchens första halvchans när Joakim Maehles inlägg nådde Alexander Bahs panna till en nick utanför. Tätt därpå kom nästa danska chans efter serbiskt slarv där Christian Eriksens skott så när gick i mål. Danskarna pressade serberna och hade en boll i nät från en hörnvariant där nyss nämnde Eriksens hörna gick rakt på mål mot Jonas Wind som brottade in bollen i mål. Wind vann brottningsmatchen men bollen var utanför linjen innan den nådde fram till forwarden, så inget mål för Danmark den gången.

Serbien fick lite bättre kontroll på bollen desto längre halvleken led men Danmark skapade chanserna. Den första halvleken slutade 0-0, med en poäng i hand för vardera lag efter 45 minuter. Båda lagen gjorde sedan några byten i paus, för att få in lite energi. Serbien bytte in lagkapten Dusan Tadic och forwarden Luka Jovic exempelvis.

Serbien fick då lite utdelning när Luka Jovic sprang sig fri för att stöta in ett mål för Serbien via en dansk försvarare. Men Jovic sprang offside in till situationen och domartrion på planen dömde bort målet för just offside. Men serberna hittade åtminstone en god intention, kanske sin första i matchen. Starten på andra halvlek var mer intensiv än hela första halvlek, där Serbien behövde gå för tre poäng.

Serberna kastade sedan in Dusan Vlahovic under de sista 20 minuterna för att skapa ännu mer tryck mot Danmark, och för att flytta fram positionerna. Ett mål krävdes för Serbien, som dock stod mot ett stabilt Danmark som inte alls såg ut att vara pressade. Då Slovenien och England spelade 0-0 i samma stund som denna match nådde slutkvarten så skulle ett baklängesmål för Danmark vara väldigt ödesdigert. Ett mål framåt skulle å sin sida säkra en gruppseger för Danmark vid den tidpunkten.

Serberna skapade inte jättemånga heta chanser i början av sin slutforcering även om Aleksandar Mitrovic hade ett skott utanför. Det var dock heta känslor mot slutet, med två påhejande fanskaror och två lag i behov av poäng. Danmark hade annars en het målchans vi att jobbigt inlägg för Serbien att hantera, som slutligen resulterade i en dansk hörna och bommad målchans.

Mot matchens absolut slutminuter började Serbien skicka långt för att bryta dödläget. Man fick fem tilläggsminuter på sig att göra detta, för att hålla sig kvar i fotbolls-EM 2024. Sergej Milinkovic-Savic fick läget några minuter in på tilläggstiden men han fick ingen bra bollträff. Matchen i München slutade 0-0 och likaså England mot Slovenien parallellt. Detta placerar England som gruppsegrare i Grupp C. Danmark slutar tvåa före Slovenien på bättre rankingpoäng än slovenerna, vilket innebär att Danmark möter Tyskland i åttondelsfinal den 29 juni. Slovenien får vänta på sitt motstånd då man slutar trea i gruppen på tre poäng. Kroatien är ute ur EM samtidigt, så Slovenien går om dem i kampen om de fyra tredjeplatserna till åttondelsfinal.

Danmark – Serbien, 0-0 (0-0)

Så startade lagen

Danmark

Kasper Schmeichel

Joachim Andersen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard

Alexander Bah (ut ’77), Pierre-Emile Höjbjerg, Morten Hjulmand (ut ’77), Christian Eriksen (ut ’88), Joakim Maehle

Jonas Wind (ut ’46), Rasmus Höjlund (ut ’59)

Inhoppare:
Andreas Skov Olsen (’46), Kasper Dolberg (’59), Thomas Delaney (’77), Victor Kristiansen (’77). Yussuf Poulsen (’88).

Serbien

Predrag Rajkovic

Milos Veljkovic, Nikola Milenkovic, Strahinja Pavlovic

Srdjan Mijailovic (ut ’74), Ivan Ilic (ut ’68), Nemanja Gudelj (ut ’46), Andrija Zivkovic

Lazar Samardzic (ut ’46), Sasa Lukic (ut ’87).

Aleksandar Mitrovic

Inhoppare:
Dusan Tadic (’46), Luka Jovic (’46), Dusan Vlahovic (’68), Filip Mladenovic (’74), Sergej Milinkovic-Savic (’87).

Uppdaterad 25 juni, 2024