Expekt

Marcus Birro är ett känt ansikte inom fotbollsvärlden, och det svenska landskapet. I ett samarbete mellan Nya Expekt och EM-fotboll.se kommer vi publicera lång- och korttidsspel från Birros experthjärna/hjärta under hela fotbolls-EM 2024. Ta i vår inledande intervju del av hans främsta EM-minnen, förväntningarna på det kommande mästerskapet samt ett axplock av hans spel i artikelserien Betta med Birro.

Författare, poet, journalist, programledare, poddare, På Spåret-vinnare. Italienare. I viss utsträckning har Marcus Birro varit något av detta i svenska folkets ögon sedan slutet på 90-talet.

Idag är han också ambassadör för Nya Expekt, som är partner till EM-fotboll.se under sommarens EM i Tyskland. Ett EM som Birro får följa från tv-soffan, via mobilen alternativt från svenska restauranger som sänder EM i sommar.

– Nej, jag har ingen möjlighet att åka ner till Tyskland. Tyvärr. Min son har velat, men det går inte att lösa. Det får bli olika tv-apparater och skärmar i olika slag under sommaren, säger Birro till EM-fotboll.se.

Marcus Birros EM-minnen

Som halvitalienare och som fotbollsintresserad har Marcus Birro följt sitt Italien under fem årtionden, med start i mitten på 80-talet med en sommarsemester i Italiein.

– EM har alltid varit lika stort som VM för mig. Jag är ju så gammal att mitt första EM-minne är från 1984 då Danmark gick långt. Jag kommer ihåg att vi åkte till Italien och satt på någon jävla båt och lyssnade på radio i hytten, jag och min brorsa. Danmark mot Spanien i semifinal där Preben Elkjaer missade den sista straffen, säger Birro.

Göteborgaren (från Angered) och svensk-italienaren Marcus Birro minns även de efterföljande mästerskapen väl, där han fick känna på EM-stämningen lite närmare. 

– Sommaren 1988 var jag i Italien och följde dem. Jag var inte och kollade på dem men jag var i Italien när EM spelades, när (Paolo) Maldini gjorde sitt första mästerskap. Sen var det ju 1992 i Sverige och Göteborg. Då var man ute och festade med danskarna när de vann. 20 år gammal och hade danska flaggan på skinnjackan och sprang runt och drack öl och lite så där.

Goda minnen. Men också dåliga. De som kan sin Marcus Birro vet att Italien är allt. År 2000 spelades EM i Nederländerna och Belgien. Då var Italien i ledning under EM-finalen fram till matchminut 94 innan Frankrike kvitterade innan David Trezeguet senare avgjorde finalmötet i förlängningen för att vinna EM-guldet åt fransmännen. Det tog på Italien, och det tog på Birro. Men någon ska ju också få bära hundhuvudet. I detta fall: svenske finaldomaren Anders Frisk.

– EM 2000 var ju den första riktigt jävliga upplevelsen. Italien gick ju till final där och förlorade mot Frankrike till slut. Anders Frisk lade till en kvart (tilläggstid, reds anm.) eller vad fan han nu gjorde, säger Birro skämtsamt och fortsätter:

– Den där jävla dansbandssångaren från Mölndal. Jag träffade honom något halvår efter på någon krog i Mölndal och skulle konfrontera honom under rätt burdusa omständigheter. Men det var den första EM-upplevelsen där jag kände att fotbollen kunde vara fruktansvärd och oerhört brutal.

Roligare var det inte fyra år senare. Då var Italien i samma grupp som Sverige och Danmark. Ett kryss i sista omgången mellan Danmark och Sverige skulle innebära att de båda bröderna från Skandinavien skulle ta sig vidare till kvartsfinal, på Italiens bekostnad. Slutresultatet? 2-2. Och Italien utslaget redan i gruppspelet. Marcus Birro har bjudit in några landslagsspelare från 2004 till sin podcast hos Nyheter24, för att lägga fram sin teori.

– Sen har vi ju EM 2004 där med “due a due” (två-två på italienska, ett begrepp om den enskilda matchen). Sedan dess har vi försökt bjuda in 5-6 spelare till Studio Allsvenskan (podcasten) från det Sverige som spelade 2-2 mot Danmark. Jag fortsätter ju min Don Quijote-vandring i att försöka få fram att den jävla matchen var uppgjord, säger Birro och fortsätter:

– Vid ställningen 2-1, när han målvakten (Thomas) Sörensen släpper in 2-2 (Matias Jonson i minut 89, reds anm.) alltså. Det är bara kolla på målet och hur fan det ser ut. Men skitsamma…. 

Ämnet är avslutat. Medan Birro jagar EM-spelare för 20 år sedan går övriga svenskar vidare och grubblar på om inte Blågult hade vunnit EM 2004 om bara Henrik Larsson placerat bollen en decimeter lägre mot Nederländerna i förlängningen av kvartsfinalen.

Tillbaka till huvudpersonen. Marcus Birro är tidigare skribent för Svenska Fans och krönikör för Expressen bland andra. Han följde EM på nära håll 2008 och 2012. Då var Sverige med. Nu är man inte med. På frågan om det spelar någon roll är Birro lite kluven.

– Det beror lite på om man jobbar med det. På tidningar och så var det kul när Sverige var med för det kom till ett antal miljoner som ville se Sverige spela mästerskap. Men för egen del, om jag ska vara ärlig, så spelar det inte en så stor roll. Eller ja, det spelar lite roll. Det är alltid lite roligare om Sverige är med, för intresset blir större. Och det är roligare att prata med folk då. Så lite tråkigt är det att Sverige inte är med, främst för allt som är inför ett mästerskap. Men när det väl är igång sen så är det Italien stenhårt, för mig.

Vad har du för förväntningar generellt på EM 2024?

– Det ska bli jäkligt roligt. Förra EM var ju fantastiskt, för mig då (Italien vann). Men jag fattar ju också att det hade varit Covid och lagen reste runt halva Europa med halvfulla läktare, förutom i finalen där det var överfullt, säger Marcus Birro på frågan och fortsätter:

– Men det var ju ett Covid-mästerskap i någon mening och VM senaste spelades i Qatar och hade då en eftersmak av många olika anledningar. Men nu kommer det till Tyskland, och allt är på plats. Det känns som att det är lite friskare luft på något sätt, till det här mästerskapet.

Avslutande fråga: Vem blir genombrottsman i EM?

– Om man följer italiensk fotboll så har man stenkoll på (Alessandro) Bastoni i Inter. Men inga svenskar följer ju Serie A. Så Bastoni kan man fanimej nämna där. Det är ändå en försvarsspelare som går i linje med de största: Cannavaro, Nesta, Maldini, Baresi och det gänget. Han är en old school italiensk försvarare men han har också de moderna egenskaperna. Jag vettefan om det här är hans mästerskap riktigt än, men han är jävligt bra. Så det får bli honom.

MISSA INTE! Marcus Birro har släppt en ny bok i form av en lyriksamling: Kaospassageraren.
Boken ges ut den 28 juni 2024 men går att köpa redan nu i bokhandlar runt om i Sverige, såsom Bokus och Adlibris bland flera.

BETTA MED BIRRO – HOS NYA EXPEKT

Under fotbolls EM 2024 kommer EM-fotboll.se i samarbete med Nya Expekt presentera ett antal kort- och långtidsspel där Marcus Birro delar med sig av sina tankar. Nedan listar vi hans speltips på vinnaren av Europamästerskapet, vem som har chansen att toppa skytteligan samt hur det kommer gå för hans älskade Italien.

Alla speltips på EM-fotboll.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Expekt
  • Upp till 1 500 kronor i matchat gratisspel

  • Om. krav: Utan omsättningskrav

  • Läs mer om regler & villkor

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se. Läs fullständiga regler och villkor här.

Marcus Birro, speltips Fotbolls-EM 2024

Vilket lag vinner EM?

Marcus Birro

– Jag har tvekat lite mellan Portugal och Frankrike. Men det är roligare att säga Portugal, för jag tror kanske mer på Frankrike, säger Birro med ett skratt och fortsätter:
– Det vore kul om det kom något lite bakom så där. Så jag får säga Portugal.

Noterbar kuriosa om Portugal är att man släppte in minst mål i EM-kvalet, och man gjorde flest mål av alla.

– De har ett så jäkla bra lag. De har en del spännande grejer på gång och en rad bra spelare. Sen har de också fått ihop sin grupp och sitt kollektiv, som känns spännande. Det är inte alltid så att de har haft det. Sen förstår jag att det finns konkurrens, men det är lite “outsidigt” att säga Portugal. Jag både hoppas lite, och tror det. De har fått koll på båda ändarna (framåt och bakåt).

ODDS: Favoriterna att vinna EM 2024

Spelare

Expekt LeoVegas
H.Kane(Eng)
Olmo (Spa)
C. Gakpo (Ned)
Mikautadze(Geo)
J. Musiala (Tys)
I. Schranz (Svk)
Bellingham(Eng)
F. Ruiz (Spa)
Morata (Spa)
B. Saka (Eng)
Yamal (Spa)

Vem blir turneringens skyttekung?

Marcus Birro

– Mbappé ligger väl i 0.1 i odds eller något. Jag tror ändå att det blir Mbappé, även om det är ett tråkigt svar. Men jag tror det. Lite med tanke på hur förra VM slutade, med finalen och allt det där. Det finns ändå en revanschlusta, och Frankrike kommer att gå långt.

Han står i 5.50 gånger pengarna på att vinna skytteligan.

– Det var lite högre än jag trodde faktiskt.

Harry Kane ligger på 6.50 gånger pengarna och Cristiano Ronaldo på 13.00.

– Jag tror inte så mycket på Kane. Han är jättebra, men det är en mycket mer statisk anfallare, som det går att försvara sig mot om du har toppförsvarare. Att försvara sig mot Mbappé är något helt annat. Han behöver också bevisa för världen att vinna något, och göra något riktigt bra. Så jag tror mer på honom än på Harry Kane.

Kylian Mbappé blir skyttekung

Hur går det för ditt Italien?

Marcus Birro

– Det finns mycket frågetecken kring Italien i år. Under VM 2006 hade de Cannavaro som var helt outstanding där bak och vann guldbollen. Även senaste EM så gjorde Bonucci och Chiellini ett galet mästerskap, men så bra har Italien det inte i år.
– Det vettefan om de håller så tätt i år alltså. Det ser inte riktigt lika starkt ut där bak.

– Går man vidare från gruppen är jag fan nöjd, på riktigt. Albanien har tagit kliv, men där ska de ändå vinna. Sen är det Spanien… och Kroatien har de ju minusstatistik på i tävlingsmatcher.

– Men säg en kvartsfinal ändå. Det vore kul. Det är ju också då italienarna börjar vakna. De skiter ju fullständigt i landslaget, fram till semifinal i stort sett. Det är ingen jävel som bryr sig, knappt. Alltså: mästerskapen är ju viktigare för de hel- och halvitalienarna utanför Italien. För oss är mästerskapen viktiga. För italienare i Italien krävs mer. Det som var 2021 var att Italien varit hårt drabbade av covid innan och mästerskapet gick delvis där, så folket var ganska laddade inför det mästerskapet. På ett sätt som de inte är nu. De vet knappt att det är EM, det rör dem knappt.

– De behöver något annat för att trigga dem. 1982 var det skandal, 2006 var det skandal och 2021 var det Covid. De behöver något som kan ena dem, på något vis.

Italien till kvartsfinal

Alla speltips på EM-fotboll.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.

Uppdaterad 16 juni, 2024